Lepoglavska čipka u dubrovačkim suvenirnicama

Objavljeno: 20.09.2011. 14:08

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Dražen Hočuršćak

Kao dio hrvatske, europske, ali i svjetske kulturne baštine, lepoglavska čipka predstavljena je na izložbi „Hrvatske živa baština“ koju je povodom obilježavanja Dana europske baštine u Dubrovniku organizirao dubrovački Europski dom.

Brojnim posjetiteljima u atriju dubrovačke palače Sponza predstavljena su nematerijalna kulturna dobra s UNESCO-ve liste među kojima je i lepoglavska čipka.

Pored izložbenog djela, lepoglavske čipkarice, članice Čipkarskog društva Danica Bresler, prezentirale su i samu izradu čipke.

Breslericama ovo nije prvi ovogodišnji boravak u Dubrovniku. Očarani ljepotom lepoglavske čipke Dubrovčani su ih u ovoj godini ugostili u tri navrata. Prvi puta za vrijeme trajanja Feste Svetog Vlaha, zatim tijekom mjeseca srpnja i ovom prilikom za vrijeme predstavljanja hrvatske baštine.

Boravak u Dubrovniku iskorišten je i za pronalazak tržišta. Zbog turističke sezone koja traje gotovo cijele godine, velikog broja turista koji ga posjećuju i zamjetnog interesa koji pokazuju za čipku kao izvorni hrvatski suvenir, upravo se Dubrovnik pokazao kao zanimljivo tržišno odredište.

- Lepoglavska čipka zanimljiva je brojnim turistima, a među onima koji je žele kupiti ističu se japanski turisti. Zanimljivo je da oni  znaju što traže kad je o suvenirima riječ. Naime, Japanci se, prije nego li posjete neko svjetsko turističko odredište, upoznaju s tamošnjom tradicijom i baštinom. Tako su se upoznali i sa lepoglavskom čipkom koja ih je očito očarala. – pojasnila je Verica Dubovečak, predsjednica Društva dodavši kako je u planu čipku u Dubrovniku nuditi u suvenirnicama koje isključivo prodaju hrvatske proizvode.


Komentari