Loša godina za lepoglavske vinogradare

Objavljeno: 24.01.2012. 09:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Članovi lepoglavske Udruge vinogradara, vinara i voćara „Klopotec“  na svojoj su sjednici proveli i interno ocjenjivanje vina. Zabrinjavajuće je da je od ukupno 83 uzorka čak 20 njih odbačeno.

Interno ocjenjivanje vina vodili su enolozi Miroslav Matovinović i Jasminka Šaško koji su, od 83 uzorka koliko ih je dostavljeno na ocjenjivanje, 20 uzoraka odbacili, 25 uzoraka je osvojilo broncu, 31 uzorak srebro, a zlato je dobilo samo 7 uzoraka. Najbolje ocijenjeno vino bio je „muškat žuti“ Marijana Jakopičeka.

- Iako je grožđe prošlogodišnje berbe bilo jako dobre kvalitete, organoleptičkim ocjenjivanjem vina dolazimo da zaključka da sama vinifikacija kod većine naših podrumara nije napravljena  baš najbolje. Iz tog razloga došlo je do pojava bolesti i mana vina što je kao krajnji rezultat dovelo do odbacivanja vina. Svi oni čija su vina odbačena mogli su na licu mjesta dobiti savjet odnosno preporuku kako i s kojim preparatom djelovati, kako bi se podigla kvaliteta vina – objasnio je predsjednik Udruge „Klopotec“ Tonko Županić.

Komentari