prekretnica

Djeci u Ludbregu norveški uvjeti učenja i simulator letenja za 2,9 milijuna eura

Naglasak projekta je na obrazovanju, ali njegov je značaj daleko širi jer će se njegovom realizacijom aktivirati neaktivan prostor, odnosno stari mlin koji će tako postati STEM centar...
Objavljeno: 29.07.2022. 13:49

Zadnja izmjena: 29.07.2022. 14:15

Foto: Dodjela ugovora / ilustracija simulatora letenja

Gradu Ludbregu odobren je projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI, ukupne vrijednosti 22,2 milijuna kuna odnosno 2,9 milijuna eura.

Provedba jednoga od najvećih projekata u povijesti Grada Ludbrega započinje u kolovozu ove godine i trajat će do kraja travnja 2024. godine. Od navedenog iznosa 85% financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Naglasak projekta je na obrazovanju, ali njegov je značaj daleko širi jer će se njegovom realizacijom aktivirati neaktivan prostor, odnosno stari mlin koji će tako postati STEM centar.

-  Od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i pojasnio na što se konkretno odnosi projekt LORI.

Dubravko Bilić i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg

Norveški kocept

- Očekujemo da će u tom prostoru u novouređenim zgradama boraviti tokom tjedna djeca na različitim edukacijama i širiti znanje. Kroz ovaj projekt dovodimo jedan novi koncept obrazovanja djece, to je norveški sustav soba u kojem su Norvežani zapravo odlučili djeci na praktičan način prikazati zašto je matematika važna, zašto su fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu.

Potencijal

Grad Ludbreg je i otprije poznat po STEM-u, samo se to prije nije tako zvalo, pojašnjava gradonačenik. Inače se na ludbreškom području ne bi mogla ni razviti srodna industrija kao što se razvila.

Simulator letenja

Valja također reći kako ovim projektom Ludbreg dobiva i simulator letenja, jedini na sjeveru i u ovom dijelu Europe koji će djeci pružiti mogućnost da kroz praktičan rad vide što prirodne znanosti mogu pružiti, otkrio je Bilić.

Komentari