Veselje na jesenskom karnevalu u Ludbregu

Objavljeno: 11.10.2011. 09:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Dunje, tragači zlata, veseli oltajmeri, časne sestre i svećenici...uistinu se svašta moglo vidjeti u subotu na Trgu svetog Trojstva. Naravno riječ je o održanoj manifestaciji Jesenski karneval – Klopotec koju je organizirala udruga "Črni maček Ludbreški."

Čak ni temperature koje su se doslovno prepolovile preko noći nisu uspjele pokvariti odličnu atmosferu i pravo pučko veselje. Za dobru zabavu pobrinule su se mnogobrojne karnevalske skupine iz Makarske, Rijeke, Donjeg Kraljevca, Ivanić Grada, Kutine, Velike Gorice, Nedelišća, Vrbovca, Kaštel Sućurca, Raba, Čakovca, Višnjice, Samobora te gosti iz Slovenije i Srbije. Naravno u svemu su im pomagali i članovi ludbreških udruga. Zasvirali su Vinciliri, zapjevao Mješoviti pjevački zbor Podravina, pridružile su se i Žene iz Centra svijeta, a za pečenje rakije i pripremu drugih tradicionalnih običaja zaslužna je bila udruga Gornji grad.

Pohvale za organizaciju dolazile su sa svih strana.
– Stigli smo prvi put i jednostavno smo oduševljeni – kazali su gosti iz Srbije.

Obzirom da je udruga Črni maček ludbreški i u Međunarodnoj udruzi karnevalista u Ludbreg je stigao i predstavnik koji je zaključio kako ništa manje nisu ni očekivali te kako ovakva manifestacija svakako ima odlične temelje. Mnogobrojni gosti zadovoljni su i terminom održavanja manifestacije.
– Ovo je svakako odlično vrijeme za karneval. Vrijeme je još uvijek vrlo dobro, a znamo da su u veljači karnevali na mnogim mjestima i vrlo je teško okupiti mnogo ljudi – kazali su iz Veseli oltajmeri iz Rijeke.

Program manifestacije potrajao je cijeli dan. U poslijepodnevnim satima ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot predao je ključeve grada.
– Mislim da ključevi  idu u dobre ruke. Uostalom u blagajni nema previše novca tako da nisam zabrinut – kazao je Krobot.

Ova manifestacija u humorističnom tonu spoj je ludbreških tradicijskijh običaja, berbe jesenskih plodova i ludbreškog fašnika o čijem održavanju postoje podaci stariji i više od stoljeća.
– Temelja za održavanje karnevala svakako imamo. U ovakvom obliku održava se treću godinu zaredom, a pripremamo se već posljednih i više od šest godina. Na konvenciji u Vrnjačkoj Banji održanoj ove godine predstavili smo Jesenski karneval koji se razlikuje od drugih karnevala jer mi smo prvi uveli da nema povorke. Odlučili smo se na to jer često se dogodi da upravo zbog povorke karnevalske skupine nemaju priliku vidjeti program koji druge karnevalske skupine održavaju jer se nalaze tek na kraju povorke. – kazao je Stanko Žnidarić, počasni predsjednik udruge „Črni maček ludbreški.“

Udruga "Črni maček Ludbreški" ove je godine bila izuzetno aktivna. Uz organizaciju Jesenskog karnevala puno su putovali diljem Lijepe Naše, ali i izvan nje pronoseći tako ime Ludbrega. Posebno zapažen nastup imali su u Dubrovniku izvedbom pjesme Karneval u Centru svijeta za koju su primili mnogobrojne pohvale.

Piše: Iva Havaić / ludbreg.hr

Komentari