Maketarstvo: 10. Kup Auto Kluba Varteks u Biškupcu

Objavljeno: 14.11.2011. 12:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Varaždinski maketari priređuju u subotu 3. prosinca deseto Otvoreno natjecanje u plastičnom maketarstvu pod nazivom Kup Auto Kluba Varteks. Njihovo jubilarno međunarodno natjecanje bit će održano u prostorijama III. Osnovne škole u Biškupcu, Trg Ivana Perkovca 35.

Najznačajnije natjecanje varaždinskih maketara „Kup Auto kluba Varteks“ organizira se tradicionalno svake dvije godine uoći proslave Dana grada Varaždina, 6. prosinca. Ovaj događaj je uvijek vrlo dobro posječen, a s vremenom je poprimio međunarodni karakter jer na njemu sudjeluju maketari iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Češke, pa čak i daleke Poljske.

Ove godine, 10. jubilarno Otvoreno natjecanje u plastičnom maketarstvu Kup Auto Kluba Varteks, bit će održano u subotu 3. prosinca u prostorijama III. Osnovne škole u Biškupcu, a što je maketarstvo otkrio nam je zaljubljenik u ovaj hobi Tomislav Bošnjaković.

- Na žalost, malo je poznato da su varaždinski maketari toliko vješti u svom hobiju da njihova minijaturna vozila i letjelice povremeno „glume“ svoju veliku braću u dokumentarnim filmovima. Maketarstvo podrazumijeva izradu što vjerodostojnije kopije nekog stvarnog objekta u nekom određenom, umanjenom mjerilu. Najčešće su to makete cestovnih vozila, zrakoplova, brodova, vojne tehnike, figura ..., iz čega proizlaze i mjerila 1/24, 1/720, 1/72, 1/35 . Maketa se može napraviti sastavljanjem i bojenjem  kupljenih gotovih dijelova, ili u samogradnji uz pomoć nacrta, fotografija i  korištenjem vlastitog materijala. U praksi, većina maketa nastaje je kombinacijom ova dva pristupa, ovisno o iskustvu maketara i osobnim preferencijama – istaknuo je Bošnjaković dodavši da je bavljenje maketarstvom u Varaždinu „in“ već nekoliko desetljeća.

- Tradicija bavljenja ovim tipom maketarstva na području Varaždina postoji već gotovo 30 godina. Zaljubljenici u ovaj hobi su još  80-tih godina djelovali u sklopu Aero kluba Varaždin ostvarivši značajne rezultate na maketarskim izložbama i  natjecanjima. Ti su uspjesi bili okosnica ideje da 1995. godine nekoliko entuzijasta i  strastvenih zaljubljenika u maketarstvo odluči ponovno okupiti maketare sa ovog područja – naglasio je Tomislav Bošnjaković dodavši da su veliko razumijevanje i pomoć ovakvom vidu tehničkog stvaralaštva mladih ili, bolje reći, svih generacija pronašli u Auto klubu „Varteks“ Varaždin.

Uređene prostorije Auto kluba „Varteks“ omogućile su redovito i neometano  okupljanje maketara, pa ubrzo nastaje Maketarska sekcija spomenutog kluba, koja uspješno djeluje do današnjih dana.

Maketarska sekcija ima desetak redovnih aktivnih članova, koji su od osnutka nastupali na brojnim izložbama i natjecanjima u Hrvatskoj i Europi, osvojivši pritom brojna odličja.



Komentari