Marke od čipke, drva, srebra i čokolade u varaždinskoj Pošti

Objavljeno: 21.06.2011. 11:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

U varaždinskoj Pošti na Trgu Slobode otvorena je zanimljiva ljetna filatelistička izložba pod nazivom „Neobične poštanske marke“ autora Stjepana Kovačića  i „Dvorci na poštanskim markama“ autorice Sandre Levatić.

U tri vitrine izložene su poštanske marke od svile, kože, drveta i čokolade, zatim na srebrnoj foliji i na pločici, tiskane u tehnici holograma ili trodimenzionalna marka, te reljefne poštanske marke.

Korištenje papira u izradi poštanskih maraka ima tradiciju od samih početaka do danas. No u povijesti tiskanja maraka bilo je ideja o korištenju drugih materijala, što ova izložba lijepo prikazuje.

U sklopu izložbe je tako izložena prva marka od čipke, marka na svili, marka na drvu, marka od srebra i u zlatotisku, marka s mirisom čokolade, te marka neobičnog oblika finske pošte.

Izložak „Dvorci na poštanskim markama“ na dvije vitrine prikazuje dvorce koji su  stambene zgrade feudalaca i nisu bile utvrđene i građene za obranu. To su bili centri uprava feudalnih posjeda. Renesansa i barok dali su tim dvorcima osobito raskošne oblike.

Prikazani su i burgovi (zamak ili grad) koji su utvrđeni gradovi u službi obrane od neprijatelja i za stanovanje. Najčešće su se gradili na teško pristupnim mjestima prikladnim za obranu. Izložak prikazuje dvorce i burgove iz Češke, Švicarske, Belgije, Austrije, Francuske, Lihtenštajna, Njemačke, Italije, Španjolske, Mađarske i Luksemburga.

Komentari