Međimurci akademijom obilježili Dan antifašizma

Objavljeno: 21.06.2011. 17:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Međimurska županija

Povodom Dana antifašističke borbe u Izložbenom salonu Palače Zrinskih u Čakovcu održana je svečana akademija. Tom prigodom župan Međimurske županije Ivan Perhoč uručio je Povelju Međimurske županije Zvonimiru Golubu, dugogodišnjem predsjedniku Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

Kako je u prigodnom govoru naglasio župan Perhoč, ove godine obilježavamo 70 godina od početka oružanog otpora njemačkom, talijanskom i mađarskom okupatoru, ali i 20 godina od uspostave suverene, samostalne i demokratske Hrvatske.

Ta dva događaja su povezana, jer bez svrstavanja većine hrvatskog naroda na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu, Hrvatska ne bi uspjela u socijalističkoj Jugoslaviji sačuvati elemente državnosti na čijim temeljima počiva i današnja Hrvatska.

- Mnogi Međimurci želju da žive u zajednici s ostatkom Hrvatskog naroda platili su životom. U spomen na njih i njihovu plemenitu borbu diljem Međimurja podignuta su brojna spomen-obilježja i spomenici. Padom komunizma i uspostavom neovisne Hrvatske neki su mislili da je s njim u povijest otišao i antifašizam. Mnogi spomenici diljem Hrvatske uništeni su, devastirani ili zapušteni, što na sreću kod nas u Međimurju nije bio slučaj. No, antifašizam nije nikakva komunistička izmišljotina, već temelj na kojem počivaju sve europske demokratske države - rekao je župan.

Zahvaljujući se na dobivenoj povelji, Golub je naglasio da je antifašistička tradicija kod Međimuraca jaka, te da su Međimurci uvijek znali u ključnom trenutku odabrati pravu stranu.

Tako je bilo i tijekom 2. svjetskog rata, kad su svojim odlaskom u partizane poručili mađarskom okupatoru kojem narodu pripadaju. O povijesnim okolnostima tih događaja u Hrvatskoj i Međimurju govorio je ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan.

Komentari