Međimurska županija nagrađena na FEST A CROPAK-u

Objavljeno: 13.05.2011. 10:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

U sklopu festivala ambalaže, FEST.A CROPAK 2011, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu dodijeljene su nagrade za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu CROPAK 2011 i za najbolju ambalažu na tržištu regije REGPAK 2011. Nagradu je dobila i Međimurska županija i to za projekt Uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada.

Festival je organizirao Institut za ambalažu i tiskarstvo te stručni časopis Ambalaža/REGprint.

Na natječaj za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu CROPAK prijavljeno je 30 proizvoda i 32 serije u 11 kategorija, što ukupno čini više od 170 proizvoda.

Za prestižnu nagradu za najbolju ambalažu na tržištu regije REGPAK pristigla su 64 proizvoda, a nagrade su dodijeljene u dvije kategorije.

Kako stoji u obrazloženju nagrade koju je dobila Međimurska županija, županijska Skupština donijela je 2006. godine Plan gospodarenja otpadom, kojim je predviđen koncept cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, a čiji su osnovni elementi: izbjegavanje i smanjivanje količina otpada, odvojeno skupljanje otpada te sustavna edukacija stanovništva.

Župan je prije dvije godine donio Odluku o sufinanciranju troškova ovlaštenim sakupljačima u organizaciji sustava sakupljanja i zbrinjavanja odvojeno prikupljenog otpada na  području svih općina i gradova županije.

Svako domaćinstvo na području županije uz kantu za otpad dobiva vreće za odvojeno skupljanje papira, stakla, višeslojne kartonske, plastične i metalne ambalaže.

Postignuti su više nego dobri rezultati i što je još važnije, na taj se način smanjila količina otpada za obradu i odlaganje.

Županija se aktivno uključila i u programe edukacije letkom s uputama za postupanje s otpadom pod nazivom „Kam se koje smeće meće“ .

Edukacijski letak pod nazivom „Ne dvoji nego smeće odvoji“ distribuiran je u svako domaćinstvo.

Glavni cilj je naučiti lokalno stanovništvo kako se postupa s otpadom kako bi se smanjilo njegovo nekontrolirano odlaganje i onečišćavanje okoliša, a u konačnici dobila nova vrijednost.

Cilj natječaja CROPAK i REGPAK je promovirati, istaknuti i nagraditi proizvođače, dizajnere i korisnike ambalaže kao sredstva zaštite, identifikacije i promocije proizvoda, te poticanjem konkurentnosti pomicati granice u promišljanju ambalaže sukladno visokim standardima i zahtjevima struke.


Komentari