Međunarodna izložba cvijeća ukrasit će grad

Objavljeno: 26.09.2011. 13:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Od četvrtka se u Varaždinu održava 16. po redu Međunarodna izložba cvijeća, kao jedan od popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri. Izložba, zajedno sa Baroknim večerima, traje do nedjelje, 02. listopada.

Udruga vrtlara Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Grada Varaždina organizirala je 16. Međunarodnu izložbu cvijeća sa već uobičajenom temom "Barok - glazba - cvijeće". Ovogodišnja je podtema "Replike varaždinskih motiva" kroz koju će floristi uz pomoć cvjetnih instalacija i uređaja pokušati promovirati stilizirane cvjetne detalje s varaždinskih trgova, fasada i ograda, ali isto tako i specifičnosti Grada i Županije.

S obzirom da je Poljska ovogodišnji zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a boje njene zastave su bijela i crvena, Međunarodni sajam cvijeća ujedno pruža priliku da se u postavljanju instalacija i cvjetnih aranžmana koriste upravo te boje.

- Imamo puno dodirnih točaka sa Poljskom, a jedna je od njih i zastava. Zastava grada Varaždina je bijelo-crvena, a iste boje tvore i Poljsku zastavu - rekao je Slobodan Mikac. Na taj će se način u isto vrijeme odati počast zemlji partneru i naglasiti koloritni atribut našeg grada.

Dva popratna programa

U petak će se od 11 sati održavati 5. Međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća. Učenici će imati sat vremena za aranžiranje bicikala, tradicionalog prijevoznog sredstva grada Varaždina, a njihove će radove ocjenjivati stručno povjerenstvo u sastavu Dučakijavić Mirjana, Fajfar Josipa i Rogina Mario. Aranžirani će bicikli biti izloženi u dvorištu Staroga grada kako bi ih posjetitelji izložbe mogli razgledati.

- Bicikle je za aranžiranje posudila PU grada Varaždina. Ukoliko ste vlasnik ukradenog bicikla, dođite i pogledajte izložbu, možda među ukradenim biciklima prepoznate svog. Vratit ćemo vam ga ukrašenog cvijećem - kazala je Blanka Pazman, jedna od organizatorica izložbe.

U subotu se pak, od 14 do 19 sati u restoranu Barbara održava stručna prezentacija iz floristike. Tema su novi trendovi u grobnoj floristici. Predavačica je profesorice floristike Biotehnološkog centra Naklo iz Kranja, mr. Sabina Šegula, koja je za ovu priliku pripremila desetak primjera raznih oblika i vrsta grobnih aranžmana. Prikazani aranžmani bit će izrađeni u skupljoj i jeftinijoj varijanti kako bi bili prihvatljivi različitim profilima kupaca.

U prostorima oko Staroga grada bit će izložene vrtlarske i cvjetne instalacije, ukrasno bilje i unikatna keramika, a na Stančićev će trg od četvrtka do nedjelje ukrasiti cvjetni štandovi na kojima će se moći kupiti raznoliko cvjeće i ukrasno bilje.

Komentari