Mega-sarma, Faringaši i Carevi za početak 14. Zeljarijade

Objavljeno: 16.09.2011. 09:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: I. Čolaković

Trodnevno slavlje na 14. Zeljarijadi u Vidovcu je zapo?elo! ?etrdeset kuhara ve? je po?elo pripremati vidove?ku mega-sarmu dužu od kilmoetra, a težu od tri tone, dok ?e se mali kuhari okušati u pripremanju male sarme.

Zeljarijadu, kao najve?u kulturno-agroturisti?ku priredbu u vidove?kom kraju, posjetit ?e više od deset tisu?a ljudi koji ?e uživati u nizu atraktivnih programa. Posjetitelji ?e mo?i kušati ukusne namaze od bu?nih koštica koje prire?uju u Udruzi žena op?ine Vidovec, i razgledati stvaralaštvo udruga koje djeluju u vidove?koj op?ini.

Za one spretnije organizator je pripremio Zeljarske igre u kojima je glavni rekvizit naravno – glavica zelja, a za dobru zabavu posjetitelja ve?eras ?e se pobrinuti ansambl Faringaši i tamburaški sastav Carevi.

U subotu ?e na Zeljarijadi biti predstavljeni stari zanati, svirat ?e Faringaši, a uz mega–sarmu, u kotli?ima ?e se pripremati i ukusna jela od zelja, a birat ?e se i najbolji vidove?ki gibanek. Atraktivni subotnji program završit ?e velikom pu?kom veselicom. Na Zeljarskoj no?i goste ?e zabavljati Željko Krušlin – Kruška i njegov sastav Latino, nastupit ?e i atraktivni sastav iz Irske – bit ?e veselo do dugo u toplu vidove?ku no?.

Folklorne skupine predstavit ?e se u nedjelju na tradicionalnoj smotri folklora na kojoj ?e nastupiti 11 društava i ansambala iz Hrvatske, ali i iz Slovenije, Hercegovine, Italije i Ma?arske. Defile sudionika pratit ?e konjske zaprege, pucat ?e se iz kubura, u Vidovcu ?e ponovo biti veselo.


Zeljarijada predstavljena i na varaždinskom Korzu

Uz ukusne kobasice s vidove?kim zeljem u ?etvrtak je na varaždinskom Korzu, u poslovnom prostoru tvrtke Mediaks, predstavljena brošura koju je ova vidove?ka tvrtka za izdavaštvo izdala uz 14. Zeljarijadu, turisti?ko – ugostiteljsku i gospodarsku manifestaciju koja ?e sutra u podne po?eti u Vidovcu.

U ovoj brošuri predstavljen je program ovogodišnje Zeljarijade, a ?itatelji ?e u njoj prona?i i niz zanimljivih podataka o ovom povr?u koja se u vidove?kom kraju uzgaja ve? više stolje?a. U publikaciji su predstavljeni i vode?i proizvo?a?i zelja iz Op?ine Vidovec, kakav je primjerice, Zdravko Cafuk, koji je za ovogodišnju Zeljarijadu donirao više od 10 tona zelja, te nastojanja da se «Varaždinsko zelje» zaštiti oznakom izvornosti, kao tek jedno od pet zašti?enih autohtonih proizvoda u našoj zemlji.


Komentari