Mehun: Varaždin postaje medijsko "slijepo crijevo" na nacionalnoj razini

Objavljeno: 14.01.2015. 11:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Varaždinski medijski djelatnici, ali i mnoge osobe iz javnog života u nevjerici su ovih dana dočekali vijest o gašenju varaždinskog dopisništva Večernjeg lista.

Osim što je ugašeno dopisništvo, otkaz su dobili i novinari koji su za Večernji list izvještavali iz Varaždinske županije.

Na gašenje dopisništva i otkaze novinarima reagirao je dugogodišnji medijski djelatnik Zlatko Mehun. On je naglasio kako mu nije jasno kojom se logikom vodi menadžerska ekipa Večernjeg lista iz Zagreba.

- Dopisništvo Večernjeg lista u Varaždinu ima tradiciju gotovo pola stoljeća i oduvijek je bilo jednom od važnih društvenih i kulturnih institucija ove sredine. U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostala su dva novinara Večernjeg lista, u Prelogu i Koprivnici - rekao je Mehun.

Prozvao je i lokalnu politiku te navodi kako se ne reagira ni sada, kao ni kad je HRT preselio u Čakovec.

- Lokalna politika gašenje još jednog izdanka medija s državne razine i dalje promatra nezainteresirano, benevolentno i bez riječi. Baš kao i kad je HRT selio u Čakovec. Varaždin tako polako, ali sigurno, postaje medijsko "slijepo crijevo" javnih medija na nacionalnoj razini. A želimo biti europski grad kulture, na Sveučilištu Sjever školujemo nove novinare, medijske djelatnike i PR stručnjake. Za koga, ako se gase mediji - pitao je Mehun.

Ipak, otvorenim pismom Upravi Večernjeg lista, u kojem propituje ispravnost njihove poslovne odluke, reagirao je zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

- Kao zamjenik župana Varaždinske županije ne mogu shvatiti da jedna istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz jedne ovakve županije kao što je naša. Županija koja ima 176 tisuća ljudi, županija koja ima pozitivnija gospodarska kretanja od velike većine drugih, županija koja ima razvijenu povijest, tradiciju, kulturu, sport, udruge, brojna turistička događanja, županija čijih 6 gradova na čelu s Varaždinom kandidira za europsku prijestolnicu kulture, županija koja ima svoje sveučilište, koja ima dva fakulteta, županija koja ima nacionalno kazalište, dakle županija koja ima sve ono što zanima jednu novinu i njene čitatelje - istaknuo je u svom pismu Kišić.

>> Dožupan Kišić poslao otvoreno pismo Upravi Večernjeg lista zbog gašenja dopisništva

Na cijelu situaciju priopćenjem je reagiraala i Županijska organizacija HDZ-a. Oni tvrde kako se lokalna politika premalo zalaže za medijsku zastupljenost Varaždinske županije na nacionalnoj razini.

- Varaždinsko dopisništvo Večernjeg lista u proteklih više od pola stoljeća imalo je vrlo važnu ulogu u svakodnevnom informiranju i otvaranju demokratskih procesa u ovom dijelu Hrvatske, a može se reći da je i postalo jednom od važnih kulturnih institucija grada i županije. Tim više čudi što, kao i u slučaju HRT-a, vladajuće strukture olako prelaze preko takvih odluka Uprave Večernjeg lista - stoji između ostalog u priopćenju HDZ-a.

>> ŽO HDZ o gašenju dopisništva Večernjaka: Sramotna šutnja vladajućih

Komentari