Milanović: Franak fiksiramo na 6,39 kuna, građani mogu mirno spavati

Objavljeno: 19.01.2015. 17:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare vezano na rast tečaja švicarskog franka i najavio fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna.

Milanović je istaknuo kako je rast tečaja švicarskog franka posljednjih dana bez presedana te da je Vlada trebala donijeti prije svega državničku i političku odluku kako bi zaštitila svoje građane.

- Odlučio sam da Vlada Saboru uputi izmjene zakona kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana. Ovo je ono što Vlada može napraviti. Sljedeće godine mogući su razgovori o konverziji kredita u švicarcima u kunske, no tu će nam trebati pomoć Hrvatske narodne banke - rekao je Milanović.

Građanima koji su zaduženi u švicarskim francima poručio je da večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu.

Na pitanje je li svjestan da ovakva odluka otvara mogućnost za tužbe, Milanović je odgovorio kako je moguća jedino tužba Ustavnom sudu.

Komentari