iz općine cestica

Ministarstvo izdvojilo 50 000 kuna za nastavak radova na kapeli u Križanču

Objavljeno: 05.02.2018. 15:54

Zadnja izmjena: 05.02.2018. 16:03

Sanacija i uređenje objekata graditeljsko-povijesne baštine na području Općine Cestica posljednjih godina provodi se u skladu sa smjernicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske, konzervatorskog odjela u Varaždinu, a 2014. godine sredstvima Općine Cestica i Ministarstva kulture Republike Hrvatske započela je restauracija i obnova oslika svoda kapele Uznesenja BDM (Miklove kapele) u Križanču za što je Ministarstvo izdvojilo 50 000 kuna.

U planu Općine Cestica za 2018. godinu predviđen je nastavak radova na restauraciji i obnovi oslika i ispod freski koje su obnovljene, a da bi se ti radovi obavili u skladu s pravilima struke Općinu Cestica su posjetile povjesničarke umjetnosti iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Varaždinu Ivana Peškan i Vesna Pascuttini-Juraga, a u obilasku su im se pridružile i restauratorice Iva Prpić i Dubravka Uvodić Vinković iz Zagreba te vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan.

Predloženo je da se ispod restauriranog svoda nastavi s radovima na restauraciji, uklanjanjem nanesene boje i vraćanjem izvorne iluzionističke dekoracije koja se proteže i na bočne zidove, a pošto na drvenoj ogradi pjevališta također postoji iluzionistički dekorativni oslik isti se predlaže restaurirati u izvornom obliku kako su to 1896. godine učinili furlanski majstori, otac i sin, Jakob i Antun Brollo. 

Osim restauracije i obnove tog dijela unutrašnjosti kapele u izvorni oblik planira se vratiti i sakristija, a pošto za obnovom vapi i stolarija napraviti će se stručno mišljenje koje će obuhvaćati sve predviđene radove u koje će se uključiti i radovi na restauraciji i obnovi kamenog portala, sanaciji zidova i fasade te poda u samoj kapeli.  

Nakon posjete kapeli, predstavnice Konzervatorskog odjela Varaždin i restauratorice iz Zagreba primio je načelnik Mirko Korotaj, a osim nastavka radova na restauraciji i obnovi kapele koja će se izvoditi u skladu s financijskim mogućnostima Općine Cestica i odobrenim sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prisutni su se dotakli i tema o potrebi obnove ostalih objekata kulturno-povijesne graditeljske baštine.

Osim kapele, restauratorice su posjetile i dvorac Križovljangrad koji također vapi za obnovom kao i zgrada žitnice i park. 

Komentari