Mladi iz Varaždinske županije u Francuskoj

Objavljeno: 26.04.2011. 09:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: smvz.org

Na zasjedanju Regionalne Mreže mladih Skupštine europskih regija, koje se u francuskom Orléansu održavalo 19. i 20.04., sudjelovali su i predstavnici mladih Varaždinske županije. Zaključak i opća procjena zasjedanja je loša: stopa nezaposlenosti mladih Europljana dosegla je rekordno visok udio od 21% od prosjeka, a čak 45% u Španjolskoj!

Kako bi se zaustavio taj trend, Odbor europskih regija (AER) mobilizirao je svoje regije članice te svoju Regionalnu mrežu mladih (YRN) tijekom konferencije o profesionalnoj mobilnosti mladih. Jedno od ključnih rješenja koje su istaknule članice Odbora, a koje bi pomoglo smanjenju nezaposlenosti mladih jest upravo njihova mobilnost.

Potonje nije samo ključno za olakšavanje integracije na tržište rada, nego i za omogućavanje kulturalnih i lingvističkih razmjena, a time i otvaranje samosvijesti, načina razmišljanja kod mladih.

Mnogo programa već postoji, međutim, određena ograničenja kao što su nedostatak informacija i znanja među tvrtkama kao i administrativne i pravne barijere, ometanju njihovo optimalno korištenje.

Sudionici konferencije naglasili su potrebu za napretkom u područjima lingvističke i edukacijske pripreme te za postavljanjem pravilnih evaluacijskih metoda. U tom kontekstu, publika je pohvalila Eurodissey program Odbora zbog njegove učinkovitosti i jednostavnog okvira o kojem mogu svjedočiti mladi iz NUM-a i Savjeta koji već drugu godinu za redom ugošćuju mlade iz Europe u lokalnoj zajednici.

Karine Gloanec Maurin, predsjedateljica pododbora „Obrazovanje i izobrazba“ i potpredsjednik Središnje regije pri Odboru europskih regija, predstavili su projekt „Transeuropsko središte“ kojime se studentima u regiji nudi prilika da posjete drugu europsku zemlju na najmanje 5 dana.

Ova inicijativa, koju provode već dvije trećine srednjih škola u regiji, omogućava tinejdžerima da iskuse europsku dimenziju na novoj razini te čini jedinstvenu priliku za njihovu budućnost. Sredstva regije za taj projekt iznose 2 milijuna eura na godinu.

Hande Özsan Bozatli, predsjednik vijeća „Kulture, obrazovanja, mladeži i međunarodne integracije“ pri Odboru europskih regija, naglasio je činjenicu da „povećana razmjena među mladima i regionalnih zainteresiranih strana jest preduvjet budućnosti tog područja, ali i Europe u cjelini“.

Predsjednik regije Centre iz Francuske, François Bonneau, pohvalio je korake u tom smjeru i najavio osnivanje Regionalne konferencije mladih u svojoj regiji: Ova institucija, sačinjena od 72 članova u dobi od 15 do 25, bit će okosnica za razmjenu i dijalog; članovi će biti proaktivni izvor prijedloga, formulirat će sugestije vezane uz postojeće i buduće regionalne javne politike, naglašavajući prioritete i očekivanja mladih u regiji. Članovi ove nove regionalne mreže bit će pozvani da sudjeluju u Regionalnoj mreži mladih (YRN) Odbora europskih regija.



Komentari