Na eVarazdin.hr gledajte premijeru filma Jedan dan na Zemlji!

Objavljeno: 18.04.2012. 15:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) poziva na besplatnu projekciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma „Jedan dan na Zemlji“. Premijera filma održat će se 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Besplatna javna prikazivanja održat će se u 12 gradskih kina, na 8 lokalnih televizija te na 7 dnevnih portala između kojih je i eVarazdin.hr.

Film je nastajao četiri godine, a potporu projektu pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta „Jedan dan na Zemlji“ donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke.

 Među njima su snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena brojnim tragičnim pograničnim sukobima.

- Pregledavajući tisuće sati snimljenog materijala, shvatio sam da postoji bezbroj priča u svijetu koje čekaju da budu ispričane – istaknuo je Kyle Ruddick, osnivač i redatelj filma, dodavši da je stvoren novi filmski žanr, koji milijunima korisnika omogućuje stvaranje filmova, TV emisija i novih medija.

Moć ove nove medijske budućnosti je što omogućuje dijeljenje do sad neviđenih sadržaja koje stvaraju sami korisnici za ostale korisnike.

U filmu koji 22. travnja možete pogledati na eVarazdin.hr-u  je korištena glazba dobitnika Grammyja Paula Simona i Tinariwena, Fele Kutija, Sigur Rós i DJ Cut Chemista.

Jedan dan na Zemlji“ bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u  favelama Rio de Janeira.

Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu.

Pored samog filma, Projekt „Jedan dan na Zemlji“ stvorio je jedinstvenu javnu video arhivu otvorenu za razmjenu svim filmskim stvarateljima diljem svijeta. Financiranje filma omogućeno je iz više izvora, u velikom dijelu uz podršku Zaklade Ford i njezine inicijative JustFilms.

Inače, film će istodobno biti prikazan u 12 gradskih kina u Belom Manastiru, Čakovcu, Daruvaru, Koprivnici, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sinju, Šibeniku, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću; te na 8 lokalnih televizija: Z1, RiTV, Kapital Network, 24sataTV, NET televizija, Slavonskobrodska  televizija, Televizija Slavonije i Baranje i TV plus.

Film će se prikazivati i na 7 dnevnih portala: Dnevnik.hr, Tportal.hr, eZadar.hr, eVarazdin.hr, Osijek031.hr, Radio-Mrežnica.hr i Regionalexpress.hr.

Ulaz na sve projekcije filma je slobodan!

U iščekivanju ovog sjajnog filma i odlične akcije, možete pogledati i trailer.

One Day on Earth - Global Screening Trailer from One Day on Earth on Vimeo.

Komentari