saznali smo o čemu je riječ

NA ISTOKU ŽUPANIJE U BUDUĆNOSTI ELEKTRANA? Županija i Općina osnivaju tvrtku

Istočni dio Varaždinske županije dokazano raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije. Izvori do sada nisu dovoljno komercijalno iskorišteni, iako su izdane i određene koncesije za eksplotaciju...
Objavljeno: 01.02.2019. 11:54

Zadnja izmjena: 01.02.2019. 12:16

Foto: Arhiva/Općina Mali Bukovec

U Lunkovcu pored Malog  Bukovca još od početka 80-ih godina prošlog stoljeća zatvoren je ventil geotermalnog izvora (na slici), na kojemu je INA tada provodila ispitivanja 2.000 metara duboke bušotine. 

Od spomenutog istraživanja do danas, unatoč inicijativama koje su dolazile od strane Općine Mali Bukovec, nisu provođena daljnja istraživanja, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, na sljedećoj Županijskoj skupštini pred vijećnicima će se naći Odluka o osnivanju tvrtke pod nazivom „Bukotermal“ koja će imati zadaću ishoditi koncesijske dozvole za eksploataciju, upravljanje izvorima te traženje investitora koji bi komercijalno iskorištavali rapoložive izvore geotermalne vode.

- Istočni dio Varaždinske županije dokazano raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije. Izvori do sada nisu dovoljno komercijalno iskorišteni, iako su izdane i određene koncesije za eksplotaciju. S obzirom na izrazito poljoprivredno orijentirane općine na istočnom dijelu županije, korištenje izvora toplinske energije iz geotermalnih izvora omogućilo bi povećanje povrtlarske proizvodnje u staklenicima te u stočarskoj proizvodnji – stoji u Odluci koju potpisuje župan Radimir Čačić.

Nadalje se navodi kako je spomenuti prirodni potencijal moguće iskoristiti i za proizvodnju električne energije, kao i za razvoj rekreacijskog turizma te slične djelatnosti. S obzirom na osnivački kapital, većinski vlasnik (85 posto) „Bukotermala“ biti će Varaždinska županija, odnosno manjinski – Općina Mali Bukovec s udjelom od 15 posto.

Prvi cilj projekt, drugi investitor

- Definitivno treba pohvaliti Županiju i župana Radimira Čačića koji je dao inicijativu da se osnuje tvrtka, jer partnere smo tražili u moja tri mandata, a tražio ih je i načelnik prije mene. To je jedini način da nešto napravimo, u skladu prije svega sa županijskim financijskim mogućnostima, te koliko će moći  sudjelovati Općina – komentirao je pokretanje stvari s mrtve točke načelnik Malog Bukovca Darko Marković, dodavši kako je cilj što dalje doći s projektom, nakon čega ne bi trebao biti problem pronaći investitora koji bi izgradio postrojenje.

O geotermalnom polju (web Općina Mali Bukovec):

Komentari