Na lepoglavskog Gaveznici otkriven "bijeli ježić"

Objavljeno: 12.07.2012. 10:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Milijunima godina lepoglavski vulkan šuteći skriva brojne tajne. No, s vremena na vrijeme poneka od njih bude otkrivena. Baš nedavno jedna je "izišla na svjetlo dana" zahvaljujući minerolozima iz udruge Lepoglavski ahat.

- Iako smo mislili da za nas minerologe na području Gaveznice – Kamenog vrha nema više tajni, ugodno nas je iznenadio nedavni pronalazak lijepih kristala minerala po imenu aragonit. Pronađeni su u jednoj špilji, a veličine su do 3 milimetra – obznanio je ovaj pronalazak Damir Vrtar, predsjednik Lepoglavskog ahata.

Pronađeni kristali minerala aragonita izgledaju poput malih bijelih ježića, no te je detalje, zbog njegove milimetarske veličine, teško vidjeti prostim okom već je za to potreban mikroskop. Zato će ga, kako bi mogao biti predstavljen javnosti, s uvećanjem fotografirati članovi lepoglavskog fotokluba s kojim udruga Lepoglavski ahat odlično surađuje.

Ovaj pronalazak neće uspavati lepoglavske minerologe. U planu im je na Gaveznici pronači kristal heulandita kojeg je zbog njegove veličine od oko jednog milimetra teško i zamijetiti, tako da to i neće biti jednostavan zadatak.

Pored toga ubrzo će uslijediti i ekspedicije ispiranja zlata na Dravi i istraživanja minerala Gorskog kotara. Na njih će imati prilike krenuti i novi članovi Lepoglavskog ahata. Naime, u Udrugu su nedavno učlanilo još nekoliko zaljubljenika u minerale s područja Varaždinske županije.

Komentari