Na Ravnoj gori okupile se stotine hodočasnika

Objavljeno: 14.01.2011. 10:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: bednja.hr

Unatoč snijegu, niskim temperaturama i prohladnom vjetru koji je brijao planinom, vjernici, izletnici i planinari na blagdan Bogojavljenja ostali su vjerni tradiciji hodočašćenja na Ravnu goru, pa su se na tradicionalnoj misi u staroj kapelici Svetih triju kraljeva okupile stotine hodočasnika.

Na Ravnu goru, na kojoj su oba planinarska doma, Filićev dom i Pusti duh, nudila toplinu i okrjepu promrzlim posjetiteljima, popeli su i planinari iz Varaždina, Čakovca, Lepoglave, Bednje, ali i Celja, Ptuja i Hajdine.

U prepunoj kapelici, drevnom ranobaroknom zdanju što ga je 1619. godine dao sagraditi grof Ivan II. Drašković iz Trakošćana, misno slavlje predvodio je bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran.

- Nikad se toliko naroda o Bogojavljenju ovdje nije skupilo kao ovoga puta! Sretni smo što ovakva okupljanja prerastaju u tradiciju. Stoga smo posjetitelje i počastili sa stotinjak litara kuhana vina i tridesetak litara čaja, da ih malo zagrijemo po ovom prohladnom danu – kazao je predsjednik Općinskog vijeća Bednje Josip Podsečki.

Vino i čaj okupljenima su podijelili članovi DVD-a Bednje na čelu s predsjednikom Mirkom Bistrovićem, načelnikom. Vino su prethodno skuhali u Bednji, a na Ravnu goru dovezli su ga u velikim termos-bocama, pa su ga okupljeni mogli guštirati vruće. U čast Svetih triju kraljeva, u šumarku pokraj kapelice iz kubura su gromko gruvali članovi Udruge Prva kubura iz Višnjice.


izvor i foto: bednja.hr




Komentari