Na Svjetski dan štednje Varaždinci (ne)štede na cvijeću

Objavljeno: 31.10.2011. 12:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: arhiva.evarazdin.hr

Uoći blagdana Svih svetih, Varaždin se iznova potvrđuje kao grad koji ne može bez enormnih količina cvijeća. Što ga je više, to bolje! Međutim, cvjećari nisu zadovoljni ostvarenom prodajom...

Cvjećari, pa  i oni koji to nisu - osim u ovakvim prigodama, građanima nude tisuće aranžmana, rezanog cvijeća i lonćanica koje prodaju na sve strane.

Nepisano je pravilo  da se u ovo doba godine za uređenje grobova najviše koriste krizanteme, špine ili multiflora kojih na cvjetnom placu gradske tržnice ima u izobilju.

No, cvjećari ne samo da nisu zadovoljni prodajom, već tvrde da će im ostvareni prihodi jedva pokriti uloženi novac u repromaterijal.

- Iako u ponudi imamo velik izbor cvjetnih aranžmana i rezanog cvijeća, kupaca je malo i prodaja je prava katastrofa. Svjesni smo da je kriza, da ljudi nemaju novaca i pokušali smo maksimalno prilagoditi cijene. Naime, one su 30 posto niže nego prošle godine, neovisno o cijeni repromaterijala koji je poskupio. Konkurencija je strahovita i teško ćemo na kraju podmiriti nastale obaveze – istaknula je cvjećarka Terezija Ivić koja na cvjetnom placu svoje aranžmane prodaje po cijeni od 50 do 400 kuna.

Građani koji imaju (pre)skromne budžete za kupnju aranžmana, snalaze se na različite načine kako bi stavili cvijeće u vazu na grobu najmilijih i uštedili. U tome im pomažu veliki prodajni centri u kojima za nekoliko kuna mogu kupiti skromne „bukete“ s tri ruže izrađene od umjetnih materijala.

One su jeftine i trajat će duže od rezanih velikocvjetnih krizantema koje na tržnici i sajmištu koštaju oko 6 kuna.

Građanima cvijeće nude i tvrtka Parkovi koja je proizvela oko 15.000 rezanih krupnocvjetnih krizantema, špina, ping-pong krizantema. Kako doznajemo od Martine Žnidar koja rukovodi službom za uređenje zelenih površina, u Parkovima su zadovoljni prodajom.

- Pored rezanog cvijeća građanima nudimo aranžmane, multifloru (popularne margaretice) te velik broj različitih lonćanica iz vlastitog uzgoja. Nismo mijenjali cijene, odnosno, one su na razini prošlogodišnjih pa aranžmani koštaju od 70 do 500 kuna. Kupci su zadovoljni i vjerujem da ćemo danas i sutra skoro sve prodati – rekla je Martina Žnidar  dodavši da su u Parkovima ove godine pomno planirali koliko  će rezanog cvijeća i aranžmana ponuditi  tržištu.

Za razliku od Parkova, vlasnici medičarskih i svjećarskih obrta, kao da nemaju razloga za zadovoljstvo.

- Recesija i nelojalna konkurencija nas uništavaju. Imamo svoju proizvodnju koja nije moguća bez investiranja u skupi repromaterijal. Na žalost, naše svijeće i lampaši cijenom se teško mogu nositi s uvoznom robom koja je preplavila tržište – upozorava Valentina Gladović iz Klenovnika koju smo zatekli na štandu u Šenoinoj ulici u Varaždin

Komentari