Mladi europski matematičari natjecali se u Varaždinu

Objavljeno: 09.09.2011. 13:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Ilko Brnetić

U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i uz sudjelovanje 60 srednjoškolaca i 20 voditelja iz deset država srednje Europe (Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske), u Varaždinu je održana Peta srednjoeuropska matematička olimpijada.

Najuspješniji je natjecatelj na pojedinačnom natjecanju bio Poljak Wojciech Nadara, koji je jedini ostvario maksimalni mogući broj bodova. Medalje je osvojila točno polovica natjecatelja tako da je ukupno dodijeljeno 6 zlatnih, 10 srebrnih i 14 brončanih medalja. Učenici koji nisu osvojili medalju ali su potpuno točno riješili jedan zadatak dobili su pohvalu.

Hrvatski su učenici osvojili ukupno dvije srebrne medalje, to su Borna Vukorepa i Luka Filipović, obojica učenici XV. gimnazije iz Zagreba te dvije brončane medalje, Aleksandar Bulj, učenik Gimnazije „Andrije Mohorovičića“ iz Rijeke i Boris Juras, učenik XV. gimnazije iz Zagreba

Inače, najvažniji dio na olimpijadi predstavljaju pojedinačno i ekipno natjecanje, na kojima učenici rješavaju originalne i vrlo zahtjevne matematičke zadatke odabrane od međunarodnog žirija. Na pojedinačnom natjecanju učenici samostalno rješavaju četiri zadatka, dok na ekipnom natjecanju svi učenici pojedine ekipe zajedničkim snagama rješavaju osam zadataka. Oba natjecanja traju pet sati.

Osim samog natjecanja, za sudionike je organiziran bogat program, zabavni obilazak grada Varaždina u organizaciji grupe učenika iz Prve gimnazije Varaždin, kupanje u Varaždinskim Toplicama, obilazak arheološkog lokaliteta Aquae Iasae, kratki izlet u Zagreb, posjet dvorcu Trakošćan i Muzeju krapinskih neandertalaca.

Ustanove domaćini bili su Fakultet organizacije i informatike i Prva gimnazija Varaždin, a glavni je sponzor natjecanja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Komentari