Novomarofski knjižničari jedva čekaju travanj

Objavljeno: 04.03.2011. 09:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: novi-marof.hr

Zaposlenici Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof jedva čekaju travanj. Tada je naime zakazano otvorenje Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u kojem bi svoje mjesto trebala pronaći i marofska knjižnica. Do tada, knjižničari nastavljaju raditi u neadekvatnim prostorima od samo 230 kvadrata.

U Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" marofska bi knjižnica trebala imati na raspolaganju 335 kvadrata prostora, ali i još nekoliko stotina drugih prostora za organiziranje kulturnih i edukativnih programa.

Ravnateljica marofske knjižnice Nada Rain ističe da imaju oko 44 i pol tisuće svezaka knjižne građe, 1600 jedinica zvučne, vizualne i elektronske građe, oko 700 trajno pohranjenih primjeraka časopisa i još 3 tisuće primjeraka ostale građe. Novi prostor omogućit će im da sve to primjereno i funkcionalno pohrane.

Marofska knjižnica ima oko 1 300 članova, a rad knjižnice je u potpunosti automatiziran. Članovi godišnje u knjižnici ostvare 13 tisuća pristupa internetu, 12 i pol tisuća posudba zvučne i vizualne građe te oko 47 tisuća posudba knjiga. Statistički, u marofskoj se knjižnici svake tri minute posudi jedna knjiga ili neka druga građa.

U novom prostoru knjižnice bit će i više računala kako bi korisnici brže mogli pristupiti internetu, a počela je i digitalizacija građe u svrhu zaštite i dostupnosti korisnicima putem web kataloga.

Digitalizirane su zavičajne novine „Novomarofski vjesnik“ i knjiga takozvane zavičajne tematike, a planira se digitalizacija zbirke starih razglednica novomarofskog kraja i druge građe iz fonda Zavičajne zbirke.


novi-marof.hr


Komentari