Varaždinska županija

Obilježen Dan borbe protiv raka vrata maternice - statistika u županiji zabrinjavajuća

Objavljeno: 16.01.2016. 11:58

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 15:06

Danas je u Varaždinu prigodno obilježen Dan borbe protiv raka vrata maternice. Riječ je o petom najučestalijem obliku raka kod žena u Varaždinskoj županiji koji se uspješno liječi ukoliko se otkrije u ranoj fazi... 

Događaj su tradicionalno organizirali Županijska liga protiv raka te Odjel za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

Organizatorima se ispred Varaždinske županije pridružio i zamjenik župana, Alen Kišić. Varaždincima su podijelili mimoze te su se skupljali i dobrovoljni prilozi. 

Alen Kišić kazao je da je rak drugi najčešći uzrok smrtnosti u Varaždinskoj županiji te godišnje između 500 i 600 ljudi umire od zloćudne bolesti, a kod žena, rak vrata maternice jedan je od pet najučestalijih, odnosno, na petom mjestu. 

- Godišnje se dijagnosticira otprilike 15 slučajeva. Iznimno je bitno osvijestiti i educirati ljude o preventivi što se nalazi i u našem planu zdravstvene zaštite te Varaždinska županija apsolutno podupire ovu akciju, rekao je zamjenik župana. 

Više o statistici u Varaždinskoj županiji kazala je Ivana Risek, voditeljica Odjela ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Varaždin.

- Od raka vrata maternice u našoj županiji godišnje oboli 10 do 15 žena, a od posljedica bolesti godišnje umire 3 do 4 žena. Na našem odjelu ginekologije prošle smo godine dijagnosticirali 9 slučajeva raka i to je većina dijagnosticiranih karcinoma u našoj županiji, pojasnila je Risek. 

Također, zabrinjava podatak da su, od 9 novih slučajeva, tri dijagnosticirana u žena u dobi od 30 do 40 godina te se bolest javlja u sve ranijoj životnoj dobi. Riječ je o specifičnoj vrsti raka jer je točno poznat uzrok, a to je Humani papiloma virus u 99.97% slučajeva.

- Protiv virusa postoji cjepivo i jednostavna, neinvazivna i gotovo bezbolna metoda - Papa test kojom se infekcija i lezije na vratu maternice dijagnosticiraju i uspješno liječe. Ako se rak i razvije, on se otkriva u ranom stadiju kad se relativno lako može liječiti, rekla je Risek. 

Premda se bolest lako otkriva i liječi, zabrinjava broj glede novodijagnosticiranih infekcija HPV-om te posljedičnih CIN promjena čiji broj na odjelu raste. Kako kaže voditeljica odjela, godine 2011. imali su 77 CIN promjena, a 2012. 106, 2013. 114, 2014. 134 te 2015. 194 promjene.

Porast je značajan, posebno u dobi između 19. i 30. godine te razlog tome liječnica vidi u podignutoj svijesti o bolesti i redovitijim odlascima žena na ginekološke preglede. 

- To je ujedno posljedica Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice koji se provodi od studenog 2012. te žene na kućnu adresu dobivaju poziv za ginekološki pregled s Papa testom, rekla je Risek dodavši da su pregledi nužni jer infekcija često nema nikakvih simptoma. 

Podsjetimo, od prošle godine je cjepivo protiv HPV-a besplatno u čitavoj Hrvatskoj. Cjepivo ne štiti od svih 40 tipova virusa koji se prenose spolnim putem, ali štiti od najopasnijih tipova virusa. 

- Cjepivo se preporuča djeci – djevojčicama i dječacima u osmom razredu osnovne škole te se provodi u tri doze. Prošle godine se protiv HPV-a nije cijepio nitko u našoj županiji, što smatram žalosnim. Osim cjepiva, naglašavam važnost odgovornog spolnog ponašanja, zaključila je Ivana Risek. 

Pogledajte našu fotogaleriju: 

Komentari