Objavljen nacrt županijskog Programa zaštite zraka za razdoblje 2015.-2019.

Objavljeno: 03.11.2014. 16:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije objavio je nacrt Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje od 2015. do 2019. godine.

Svrha programa je određivanje prioritetnih ciljeva zaštite i poboljšanja kvalitete zraka u županiji, a vezano na lokalne posebnosti i obilježja.

Prema podacima iz Nacrta, rezultati dosadašnjih mjerenja emisija u zrak pokazuju da je kvaliteta zraka u Varaždinskoj županiji zadovoljavajuća, načelno bez većih onečišćenja i bez većih stacionarnih izvora onečišćenja. Konstatirano je da je zadovoljavajuća kvaliteta zraka na području županije rezultat nepostojanja teške industrije i velikih industrijskih postrojenja koja vrše najveća onečišćenja zraka. Stoga se ovim Programom kroz mjere zaštite zraka potvrđuje da je u prostornim planovima JLS-a potrebno planirati ne samo industrijske, poduzetničke, gospodarske i poslovne zone već ujedno i njihovu namjenu koja bi ograničavala ulazak "nečistih" djelatnosti.

Jedna od najvažnijih mjera definiranih državnim Planom zaštite zraka, ozonskog sloja i ublažavanja klimatskih promjena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2017. godine je uspostava Postaje Varaždin kao jedne od osam novih lokacija u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka. Postaja bi trebala započeti s radom najkasnije 31.12.2016. godine, čime bi se za područje Varaždina dobila relevantna mjerenja i rezultati.

Nacrt je dostupan javnosti na internetskim stranicama Varaždinske županije ili u Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša, soba 202, Franjevački trg 7, Varaždin, radnim danom od 8 do 15 sati, a javni uvid trajat će 30 dana - od 3.11.2014. do 3.12.2014. godine. Tijekom javne objave javnost i zainteresirana javnost ima pravo izvršiti uvid u dokumentaciju te dati mišljenja, prijedloge i primjedbe.

Komentari