izvanredna presica

Obustavlja se aglomeracija, gradska vlast pokreće postupak protiv Habuša, kažu da se sve htjelo zataškati

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.07.2018. 14:46

Zadnja izmjena: 31.07.2018. 15:48

Na 90 dana obustavlja se aglomeracija na dvije dionice (Varaždin,Cestica, Vinica,Petrijanec, Sračinec), DORH pokreće istragu o potencijalnom sukobu interesa i prijevari, a gradska uprava najavila je postupak za utvrđivanje odgovornosti bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša.

Ukratko, to je sažetak presice koju su danas održali dogradonačelnik Zlatan Avar i direktor Varkoma Željko Bunić. Povod svemu je, naime, dopis bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša upućen Hrvatskim vodama u ožujku prošle godine, a u kojem stoji da su iste osobe u Varkomu pripremale dokumentaciju za natječaje, potom pregledavale pristigle ponude, ali i pisali prijave na natječaje za Aquatehniku. Avar je novinarima predočio i presliku navedenog dopisa, te istaknuo kako je već ranije na spomenuto upozoravao.

Uputa o obustavi radova došla je iz Hrvatskih voda i Ministarstva regionalnog razvoja, međutim Avar to smatra boljom opcijom nego nastaviti radove i riskirati 100-postotnu penalizaciju u iznosu od 530 milijuna kuna. „Očekujemo da DORH u roku od 90 dana razriješi ovu nedoumicu, u kontaktu smo Hrvatskim vodama i ministarstvom te vjerujem da ćemo, poštujući proceduru i zakone, zajedno s njima sve napraviti da se projekt nastavi, svejedno mi je da li s istim ili novim izvođačima“, rekao je dogradonačelnik Zlatan Avar.

Dodao je da su sami obavijestili Hrvatske vode u trenutku kada su shvatili da postoji opasnost da se nešto može protumačiti kao sukob interesa, naglašavajući da su im „neki visokopozicionirani dužnosnici“ sugerirali da o tome šute. Ističe da je riječ o „totalno krivim“ navodima bivšeg gradonačelnika protiv kojega će sada, kako navodi – „zbog neistina pravnog dokumenta pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti“. Dotakno se i Aquatehnike, kazavši kako je upravo ovaj slučaj dokaz da je „teški potez“ promjene njezine djelatnosti bio ispravan, te je na taj način zaštićen Varkom i projekt aglomeracije.

 

Komentari