Odana počast žrtvama totalitarnih režima

Objavljeno: 24.08.2011. 15:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: varazdinska-zupanija.hr

U Leskovcu pokraj Varaždinskih Toplica u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava održana je komemoracija ratnim i poratnim žrtvama drugog Svjetskog rata.

Uz veliki broj ljudi, rodbine žrtava komemoraciji i sv. Misi odazvali su se i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec, predstavnici mnogih političkih stranaka s područja Varaždinske županije te predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Obraćajući se okupljenima zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković je istaknuo kako se otkrivanjem i ocjenjivanjem komunističkih i drugih totalitarnih zločina, te prihvaćanjem odgovornosti i traženjem oprosta postiže svojevrsna pomirba kao krajnji cilj suvremenog civiliziranog društva.

-Svi znamo da je Hrvatska u prošlom stoljeću bila suočena s tragičnim stradanjima kao posljedicom vladavine totalitarnog sustava. Danas imamo demokraciju, mlada smo država i moramo promicati demokratske norme i demokratska načela- rekao je zamjenik župana.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan je u svom govoru istaknuo kako se svim žrtvama svih ratova mora odati dužno poštovanje i pijetet.
Nakon pozdravnih govora služena je sv. Misa koju je predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u koncelebraciji s ostalim svećenicima.

Inače, Hrvatski Sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi ,Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok osamnaest drugih članica 27.siječnja obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Komentari