Odbijen prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 30.01.2015. 15:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva

Na sjednici Vlada bez ikakve rasprave, u četvrtak je odbačen prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever...

Riječ je prijelogu saborske zastupnice Natalije Martinčević koja je 11. studenog prošle godine u saborsku proceduru uputila taj prijedlog Zakona, kako bi i sjeverna regija dobila nacionalno sveučilište. Sjever je, naime, regija s preko 650.000 ljudi, a kako stvari stoje s obrazovanjem najbolje pokazuje podatak da je prosjek visoko i više obrazovanih na sjeveru Hrvatske 10,5%, dok je primjerice u Zagrebu 30%, a ukupni prosjek Hrvatske 18%.

Reformisti su reagirali na neusvajanje prijeloga zakona priopćenjem.

Potpuno je jasno da je povećanje postotka visokoobrazovanog stanovništva ključno za gospodarski razvoj hrvatskog sjevera, a posebno je važno da naši građani s najnižom prosječnom plaćom u Hrvatskoj od svega 3.570 kuna ne mogu svojoj djeci priuštiti studiranje negdje drugdje.

Vlada je na osnovu ovakvih zakonskih prijedloga, kakav je u proceduru uputila zastupnica Martinčević, osnovala i financira iz državnog proračuna sveučilišta u Dubrovniku, Puli, i Zadru, uz ona u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nažalost, očito je da sredstava ponovno nema samo za sjever i samo za Varaždin. Možda najbolje u prilog tome govori činjenica da je Ministar Mornar najavio osnivanje sveučilišta u Slavonskom Brodu, čemu se naravno ne protivimo, ali podcrtavamo da je naše Sveučilište osnovano 2012. g. i na njemu danas studira preko 3500 naše djece.

Dok se ne usvoji Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever, zastupnica Martinčević je kod izglasavanja proračuna za 2015. godinu od Vlade amandmanom tražila 20 milijuna kuna kako bi osigurala financiranje Sveučilišta Sjever u 2015. godini. Nažalost, amandman je odbijen, kao što je sada odbijen i cjelovit Zakon, a drugih najavljivanih prijedloga Zakona ili rješenja nema!

Žalosti nas ovakav odnos Vlade RH prema regiji Sjever, a posebno prema gradu Varaždinu. Narodna stranka – REFORMISTI zahtijeva promjenu svih maćehinskih politika Vlade RH prema našoj regiji.

Komentari