Odjel kirurgije OB Varaždin: Dogradnja operacijskih dvorana u završnoj fazi

Piše: Sonja Brdar

Objavljeno: 23.05.2013. 14:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Foto: Andrej Švoger/Varaždinski tjednik

Odjel za kirurške bolesti najstariji je odjel OB Varaždin, a datira još iz 1898. godine kada je stara zgrada bolnice bila u funkciji kirurške bolnice s pratećim odjelima.

– U toj je zgradi bila sve do 1978. godine kada je napravljena nova zgrada u kojoj je kirurgija smještena i danas. Imala je pet, za ono vrijeme, kompletno opremljenih modernih operacijskih dvorana, što danas, na žalost, zbog dotrajalosti više nemamo – rekao je voditelj odjela, Denis Grgurović, dr. med.

- Sale koje su nekada bile i više nego dobre, trenutno nas ne zadovoljavaju, a i dijapazon operacija se unazad 30 godina znatno proširio. Bolnica je tako 2003. godine krenula u projekt dogradnje operacijskih dvorana.  Sada je projekt u završnoj fazi, a na jesen bi trebala početi dogradnja kirurgije, ali ne samo kirurgije, već i kompletan hitni objedinjeni bolnički prijem sa centralnom sterilizacijom, centralnom jedinicom intenzivnog liječenja i devet najmodernijih, potpuno digitaliziranih i kompjuteriziranih operacijskih dvorana za potrebe kirurških djelatnosti – istaknuo je dr. Grgurović.

Odjel za kirurške bolesti OB Varaždin ima četiri odsjeka - odsjek za torakalnu i vaskularnu kirurgiju, odsjek za traumatologiju, plastičnu kirurgiju i neurokirurgiju, odsjek za abdominalnu kirurgiju i odsjek za dječju kirurgiju. Valja napomenuti kako je varaždinska kirurgija jedina koja je razvila i posjeduje banku koštanog tkiva.

Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 20. svibnja.

Komentari