Održana početna konferencija projekta za djecu s poteškoćama u razvoju

Objavljeno: 18.12.2014. 20:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar bio je domaćin početne konferencije o projektu „ADORA – Asistenti doprinose razvoju inkluzivne nastave“ što se od listopada ove godine provodi u varaždinskim školama.

ADORA je svojevrstan nastavak projekta „ACTIVE – pomoćnici doprinose razvoj održivog obrazovanja“ što se već provodi u varaždinskim školama. U projektu ADORA uključeno je 33 djece, odnosno 33 pomoćnika u nastavi. Projekt su ukratko predstavili zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i pročelnica društvenih djelatnosti Danijela Vusić.

Uvijek me veseli suradnja s Europskom unijom, odnosno kada se možemo pohvaliti ovakvim vrijednim projektima. Iako, Varaždin već godinama provodi ovakve i slične projekte s pomoćnicima u nastavi. Sva djeca  dobila su pomoćnika u nastavi kroz projekt ADORA, njih 33. Jedno dijete nije zadovoljilo kriterije, ali smo tom djetetu također omogućili pomoćnika zajedno s HZZ-om kroz mjeru „Mladi za mlade“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.

Vrijednost projekta je velika, 1,4 milijuna kuna, a njime je djeci s posebnim potrebama olakšano praćenje nastave, ali i više slobodnog vremena.

ADORA je u osnovi vrlo sličan projektu ACTIVE, no fokus je na tome da se djecu više integrira u nastavni program. Dijete sve svoje obaveze uz pomoć pomoćnika u nastavi obavlja u školi tako da u slobodno vrijeme roditelji imaju više vremena osvetit se djetetu bez dodatnih učenja i slično. Dosegli smo jednu vrlo visoku razinu ovakvim projektima i želimo ju tako i održati – rekla je pročelnica Danijela Vusić.

Cilj projekta ADORA jest osigurati potporne aktivnosti učenicima s teškoćama u savladavanju dnevnih obrazovnih i osobnih zadaća, kako bi se uspostavila bolja interakcija s ostalim učenicima i obrazovnim osobljem u svrhu poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i inkluzije u zajednicu općenito.

Nositelj projekta je Grad Varaždin, a partneri na projektu su Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o., Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Varaždin, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Varaždinske županije ”Kokotiček”, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, I. Osnovna škola Varaždin, II. Osnovna škola Varaždin, IV. Osnovna škola Varaždin, VI. Osnovna škola Varaždin i VII. Osnovna škola Varaždin.

Komentari