"Održavanje cesta najviše kritiziraju oni s ljetnim i istrošenim gumama"

Objavljeno: 13.11.2014. 15:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Rad zimske službe u sklopu održavanja kategoriziranih cesta na području Varaždinske županije bio je tema sastanka održanog danas u Županijskoj palači, koji je organizirala Županijska uprava za ceste.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Županijske uprave za ceste, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Hrvatskih cesta, PU varaždinske, PZC Varaždin, PUZS Varaždin te drugih ustanova i institucija.

- Svi znamo da je dobar dio županije u brdskom dijelu koji zahtijeva dodatne aktivnosti i pažnju svih onih koji rade na održavanju, pogotovo u zimskom periodu. Priprema zimske službe krenula je već tijekom kolovoza, tako da je sve spremno za snijeg koji je moguć već kroz koji dan. Na županijskim i lokalnim cestama u vršnim opterećenjima je uvijek 30 ekipa koje će čistiti snijeg. Osigurane su dovoljne količine soli, gotovo 3.000 tona. Primjerice, prije dvije godine je za cijelu zimu trebalo 4.000 tona, prije godinu dana 1.500, znači u prosjeku je nekakvih 2.500 do 3.000 tona, koje su i osigurane. Predviđeno je 8 milijuna kuna za zimsku službu, uz nadu da neće toliko trebati - rekao je Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a.

Na sastanku je dosta riječi bilo o novom Pravilniku o održavanju cesta, koji je na snagu stupio ove godine, a prema kojem se pod osiguranjem prohodnosti podrazumijeva se da je cesta iz I. i II. razine prednosti prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a na drugim cestama 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu. Prema riječima Stjepana Markovića iz Hrvatskih cesta, bez obzira na novine u pravilniku koje dopuštaju navedene visine, to ne znači da će na cestama biti toliko snijega.

- Ne očekujemo manji standard održavanja - napomenuo je Marković te dodao kako HC u skladištima u Varaždinskoj županiji trenutno imaju 1.700 tona soli, a sljedećih bi dana trebala stići i dodatna isporuka.

Predstavnici varaždinske policije najavili su pojačani nadzor prometa i posjedovanja zimske opreme u zimskim uvjetima na cesti. Podsjetili su da je od 15. studenog na zimskim dionicama javnih cesta obvezna upotreba zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Zimske dionice u Varaždinskoj županiji su autocesta A4 (GP Goričan – Varaždin – Novi Marof – Zagreb), državna cesta D2 (GP Dubrava Križovljanska – Petrijanec – Hrašćica – Gojanec – Poljana Biškupečka – Turčin) te državna cesta D 528 - od rotora u Turčinu do čvora Varaždin (A 4).

Kao poseban problem Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, istaknuo je teretna vozila s prikolicama zbog kojih često nastaju zastoji te je podsjetio na zastoj na autocesti kod Novog Marofa prošle zime.

- Teretna vozila s priključnim vozilima u zimskim uvjetima ne bi smjela biti na cesti i usmjerit ćemo se na njihovo isključivanje iz prometa - napomenuo je Posavec, dodavši kako održavanje cesta najviše kritiziraju vozači automobila s ljetnim i istrošenim gumama.

- Zimska služba je pripremljena kao i svake godine, što znači da smo osigurali dovoljnu količinu posipala, soli i kamenog posipala, i opremili svoja vozila adekvatnom zimskom opremom. U tu svrhu smo već obavili smotru vozila, a u tijeku su još određeni pripremni radovi prije nastanka zimskih uvjeta, a to je postavljanje privremene prometne signalizacije i rubnih štapova, to ćemo obaviti do kraja ovog mjeseca - rekao je Mario Vdović, član uprave PZC Varaždin. Iz PZC-a napominju kako se ništa nije promijenilo u izvedbenim programima, da se neće čekati 15 cm snijega na cestama te da ne bi smjelo biti problema ukoliko neće biti ekstremnih količina padalina.

Na sastanku je, između ostalog, spomenuto kako bi i dionica državne ceste D3 kroz Varaždinbreg također trebala biti proglašena zimskom dionicom, kao i da bi kritične dionice autoceste A4 trebale biti intenzivnije čišćene. Danijel Posavec iz PU varaždinske predložio je isključivanje teretnih vozila s prikolicama iz prometa prije takvih dionica autocesta kako ne bi dolazilo da zastoja.

Komentari