Općina Maruševec stipendira 40 novih studenata

Piše: Josip Vrbanec

Objavljeno: 28.11.2011. 17:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Josip Vrbanec

Načelnik općine Maruševec u petak 25. studenog potpisao je ugovore o stipendiranju novih 40 studenata...

U petak je u prostorima općine Maruševec načelnik općine Ivan Šagi potpisao ugovore sa novih 40 studenata s područja općine Maruševec, koji su akademsku godinu 2011/2012. upisali  kao redovni studenti.

Treba znati da je općina Maruševec  2010. godine počela s praksom dodjele stipendija svim studentima koji ispunjavaju uvjete. Tada su sklopljena 44 ugovora sa studentima od kojih 28 nastavlja studij u ovoj akademskoj godini.

Pored njih, ugovore su dobili dvojica studenata iz ranijih godina, koji su stipendije dobili po starim kriterijima.

Visina stipendija za sada je ostala ista kao i lanjske godine i iznosi 200 kuna za studiranje u varaždinskoj i međimurskoj županiji, te 250  kuna za studiranje van ovih županija.

Tijekom obraćanju studentima načelnik općine Maruševec Ivan Šagi napomenuo je da općina redovito vodi skrb o mladom naraštaju i to od najranije dobi pa  do studija.

Tako se za novorođenu djecu u proračunu godišnje izdvoji 65 tisuća kuna, za sufinanciranje boravka djece u vrtićima i  za malu školu  560 tisuća kuna, za sufinanciranje kuhinje za učenike osnovne škole slabijeg imovnog stanja 25 tisuća kuna, a za školu plivanja izdvaja se 5.000 kuna.

Pprijevoz učenika osnovne škole u cijelosti plaća općina 135 tisuća kuna, a ranije su sufinancirali roditelji. Sufinancira se  prijevoz učenika srednjih škola sa 320 tisuća kuna, te se za sadašnje stipendije studenata izdvaja 170 tisuća kuna.

Zbrojeno, u proračunu godišnje čini to iznos od milijun i 280 tisuća kuna. S takvim ulaganjem u mlade, općina Maruševec s pravom  očekuje školovani i obrazovani kadar koji će se u budućnosti moći nositi sa izazovima i razvojem općine Maruševec u cjelini.

Isto tako treba napomenuti da su prije dvije godine dograđeni  objekti osnovnih škola u Maruševcu i Druškovcu, te izgrađena sportska dvorana u Maruševcu po modelu javno privatnog partnerstva.

Za to će općina u narednih 25 godina imati financijsku obavezu za podmirenje troškova najma dvorana od 540 tisuća kuna godišnje.

Komentari