Osnovan prvi varaždinski klub knjiga

Objavljeno: 09.05.2011. 13:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

U Varaždinu je u petak, 06.05. u prostorima HNK Varaždin održan prvi susret novoosnovanog Kluba knjiga Varaždin...

Klub je osnovan s ciljem popularizacije čitanja knjiga kod svih dobnih skupina te pozitivnog djelovanja na temu knjiga, primjerice organiziranog čitanja knjiga djeci bez roditelja, starijim i nemoćnim osobama, besplatna razmjena knjiga, poklanjanje knjiga te organizacija aktivnosti koje povezuju djecu i knjige: čitanje, pisanje priča, stvaranje navike čitanja od djetinjstva i time boljih odraslih osoba i zajednice u kojoj žive i djeluju.

Varaždin kao grad kulture do sad nije imao  klub knjiga gdje bi se mogle razmjenjivati razmišljanja i ideje o pročitanim knjigama uz mnogo popratnih (pozitivnih) aktivnosti.

Klub knjiga Varaždin trenutno broji 44 člana. Sastajanje članova kluba je mjesečno, svaki prvi petak u mjesecu, u večernjim satima (19-21 h), kada prestaju tjedne obveze i kada svatko na početku vikenda može pronaći vremena za sebe.

Na jednomjesečnim susretima uživo i dnevno na Facebook grupi članovi kluba aktivno razmjenjuju mišljenja o knjigama koje će se čitati, ideje o mjestima održavanja slijedećeg sastanka te predlažu projekte vezane uz knjige. Plan je da se svaki mjesec provede jedan takav projekt te pročita i raspravi jedna knjiga. Knjige koje se čitaju i o kojima se raspravlja nisu nove ni bestselleri – to su knjige koje su u određenom trenutku života dotakle članove kluba, dakle knjige koje su sami izabrali i prepoznali kao vrijedne, a to žele podijeliti s drugim članovima kluba.

Osim spontane rasprave koja se u petak razvila na temelju prve knjige koja se čitala (Jorge Bucay: "Ispričat ću ti priču"), članovi kluba knjiga Varaždin razgovarali su o aktivnostima koje se provode u gradu i šire vezane uz knjige i čitanje, ali i usporedili pročitano sa vlastitim životom. I to je jedan od ciljeva: promicanje druženja i kvalitetno provođenje slobodnog vremena članova kluba i kroz njih šire zajednice koja time postaje bolja i oplemenjenija. Klub knjiga Varaždin obuhvaća puno dobrih knjiga, ideja, mišljenja, znanja, druženja i pozitivne energije.

Aktivnosti kluba knjiga Varaždin proširivat će se prema afinitetima članova na gostovanje pisaca i osoba iz šire zajednice koje su na neki način povezane tematikom knjige koja se čita taj mjesec, čitanje materijala koje pišu članovi kluba te povezivanje sadržaja knjiga koje se čitaju  taj mjesec sa mjestima okupljanja, u cilju oživljavanja i oplemenjivanja skrivenih prostora u gradu.

Susreti će se održavati uvijek na nekom drugom mjestu koje nema namjenu strogog sjedenja (publika-moderator) već mjesto gdje će okupljeni stvarati cjelinu bez uniformiranosti, npr. čekaonica na željezničkom kolodvoru, galerija slika, trava na Starom gradu, stepenice kod Gradske sportske dvorane, što bi značilo i svojevrstan performance pun pozitivne energije, a koji bi članovima kluba omogućio spajanje knjige i prirode, odnosno šarmantnih, skrivenih kutaka koji bi time oživjeli. Grad Varaždin treba takvo šarmantno "oživljavanje" – jer njegove ulice i trgovi te skriveni prostori imaju itekakvih (isto tako skrivenih) mogućnosti.

Klub je neprofitan i radi bez članarine – svojevrsna članarina su knjige koje članovi kluba kupuju, a koje kasnije mogu poklanjati. Sve institucije i poduzeća koja žele poduprijeti rad kluba mogu to učiniti pomaganjem kod realizacije provođenja knjiških projekata (logistika, omogućavanje mjesta održavanja susreta, sponzoriranje knjiga), što bi ih svrstalo u kategoriju podupiratelja dobrobiti šire zajednice.

U klubu knjiga Varaždin pozivaju sve one koji se smatraju knjigoljupcima, vole čitati i razgovarati o pročitanom, žele sudjelovati u provođenju projekata vezanih uz knjige, pozitivno djelovati i okrenuti novu stranicu u svom životu, da se jave na e-mail [email protected] ili na Facebook grupu Klub knjiga Varaždin.





Komentari