Osnovnoškolci u Višnjici učili kako slijepe osobe čitaju, igraju se i žive

Objavljeno: 23.09.2015. 09:37

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:58

Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava je ove godine u suradnji s Udrugom slijepih Varaždinske županije pokrenula projekt "Zajedno za kvalitetniji život slijepih osoba u lokalnoj zajednici".

Projektom se se u školama i vrtićima s područja grada Lepoglave provode radionice na kojima članovi udruge upoznaju i senzibiliziraju učenike, polaznike vrtića, njihove odgajatelje i učitelje o problemima s kojima se susreću slijepe osobe.

- Sama aktivnost dosta je interaktivna pa je tako Andreja iz Udruge slijepih Varaždinske županije, koja je vodila spomenute radionice, učenicima iz prvog razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica i dječjih vrtića Lepoglava i "Runolist" iz Žarovnice, predstavila probleme slijepih osoba, načinom na koji im se može pomoći, pomagalima kojima se slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu, načinom na koji slijepe osobe čitaju, igraju se i žive - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Pritom je naglasak stavljen na to da je riječ o osobama koje se, osim po sljepoći, po ničemu drugome ne razlikuju od njih samih.

Djeca su nakratko probala kako se kretati bijelim štapom, a posebnu im je pažnju privukao Foxy – pas vodič za slijepe osobe koji je strpljivo i mirno sudjelovao na predavanjima prezentirajući način na koji pomaže, vodeći je, slijepoj osobi.

- Nama u Gradu je posebno drago da imamo ovakve projekte koji daju novu društvenu vrijednost samoj Lepoglavi. Promjenom sustava financiranja projekata udruga omogućili smo implementaciju ovakvih projekata koji utječu na senzibilizaciju javnosti oko raznih problema koje imamo u društvu - zaključio je Kovač.

Komentari