Panika na jugu Varaždina: Nova kiša može postati kobna

galerija-images/140914_Poplava

Objavljeno: 14.09.2014. 22:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Nedjelja je u varaždinskom Brezju, u Turčinu, Črncu i Poljani i općenito neposredno uz rijeku Plitvicu protekla u ispumpavanju potopljenih podruma i dvorišta i molećivim pogledima u nebo. Ponovi li se kiša od protekle dvije noći, kompletan će jug Varaždina ostati pod vodom, jer voda više nema kamo – u pitanju je naime dio grada na najnižoj nadmorskoj visini, s velikim problemom (i) podzemnih voda.

- Od ponoći do pola tri ujutro u podrumu mi se nakupilo gotovo 30 centimetara vode, iako imam potopne pumpe kapaciteta ispumpavanja od 40.000 litara na sat – rekao nam je sugovornik iz Dedušove ulice u Brezju, niti stotinjak metara udaljene od rijeke Plitvice, dodavši.

- Pumpe rade bez prestanka i, iako smo i proteklih godina imali dosta problema zbog visokih voda uslijed jakih kiša, zbog čega smo i u podrumu kuće iskopali rupu dubine 80 centimetara te instalirali potopne pumpe, ovog ipak nikad nije bilo. Jednostavno, voda je jača, našla je svoj put i koliko god mi pumpali van, ona se vraća. Kroz cigle zidova, kroz fuge između pločica, čak i kroz sanitarije.

Brezje je najniža točka grada i tu su problemi s vodom zaista česti. Podzemne vode tu se najprije dignu, dovoljna je i malo veća količina oborina i – eto problema. Ovoga puta je sve potpuno izmaklo kontroli, cijelo je naselje pretvoreno u golemi bazen, polja su i dvorišta pod vodom, a doslovno iz svake kuće koja ima podrum ili ukopanu garažu vire cijevi i crijeva kroz koje se ispumpava voda na ulicu. S obzirom na ludu kišu koja je padala čitavu noć s petka na subotu, pa još intenzivnije sa subote na nedjelju, „dan božji“ pretvoren je u najzaposleniji dan u tjednu, u masovnu radnu akciju u ovom dijelu Varaždina. I dok su u Dedušovoj ulici još uspijevali izbacivati vodu na ulicu, susjedna Plitvička ulica (prva do rijeke Plitvice) zatvorena je čitav dan za promet jer je više od pola iste potpuno pod vodom.

- Evo grade nasip uz Plitvicu, bagerima se prevoze desetine vreća, valjda će to bar malo pomoći. U protivnom možemo samo čekati milost božju – prokomentirala je stanovnica potopljene Plitvičke ulice. S druge strane njezinog dvorišta, na već spomenutu Dedušovu ulicu, susjed je samo nepovjerljivo vrtio glavom.

- Do naše kuće je prazno gradilište, koliko sam ja ovdje a to je 30-ak godina, nikada na njemu nije bilo vode. Sad je poput olimpijskog bazena. Nama još kanalizacija omogućuje kakav takav protok, ali prelije li nam se ovo iz Plitvičke, koja je ipak malo viša, u našim će podrumima biti pola metra vode. A očito još nije kraj, najavili su novu kišu...

Istovarivanje vreća, ispumpavanje vode, pražnjenje kanti i – provjeravanje vremenske prognoze doslovno svakih pola sata. Tako je protekla nedjelja u Brezju, uz nadu da za noćas najavljena nova kiša ipak neće biti poput ovih protekle dvije noći. Jer, više se nema kamo izliti niti kuda dalje otići, novi bi „plač oblaka“ u Brezju izazvao potop sa stvarnim obrisima prirodne katastrofe. U Brezju se nadaju da će kadrove nedavnih velikih poplava u Slavoniji i Bosni i dalje pamtiti samo s TV ekrana...

{gallery}140914_Poplava{/gallery}

Komentari