Patafta o blokadi: "Goranček zaboravlja da Grad nama duguje 20 puta više novca"

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 10.02.2015. 13:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Pataftin T&H Invest, bivši Održivi Razvoj, odnosno T7 VIS, ima od petka 6. veljače blokirano devet žiro računa na iznos od oko 15 milijuna kuna, a cijeli slučaj komentirao je vlasnik Davor Patafta...

Naime, utvrđeno je da Varkom i T & H Invest d.o.o. solidarno naknade Gradu Varaždinu parnični trošak u iznosu od 1.594.474,00 kn. Ukupan iznos kojeg T&H Invest duguje Gradu se zbog kamata i različitih troškova popeo se na oko 15 milijuna kuna.

>>Pataftin T&H Invest zbog duga Gradu Varaždinu u blokadi od 15 milijuna kuna

Kako doznajemo iz izvora bliskih Gradu Varaždinu, u međuvremenu je Trgovački sud donio prethodnu mjeru radi osiguranja naplate potraživanja na svim računima i nekretninama u vlasništvu T&H Investa.

Cijeli slučaj oko blokade komentirao je vlasnik tvrtke T&H Invest.

- Pitajte suca zašto žalbu na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu čuva u ladici već šet mjeseci, a u međuvremenu donosi neke mjere suprotno zakonu i nesrazmjeru, dok je Grad debelo osiguran. Treba li osiguranje od 200 milijuna kuna za nedokazano potraživanje od sedam milijuna kuna? Sud ne zna razliku iznosa sa ili bez PDV-a. Osim toga, Grad je tvrki dužan oko 80 milijuna kuna pa mu niti ne treba osiguranje, a sud to namjerno ili nenamjerno ispušta. Pitam se je li to povezano s Winairovim potraživanjima od oko 10 milijuna kuna i čime je blokirao TD Varaždin Airport - rekao je Davor Patafta vlasnik T&H Investa te se prisjetio da se varaždinski gradonačelnik kao dijete igrao i odrastao u njegovoj roditeljskoj kući.

- "Goranček" je zaboravio da se kao dijete igrao i odrastao u mojoj kući. Zaboravio je i da je Grad dužan T & H Investu od 15 do 20 puta više nego što bi teoretski mogao biti - zaključio je Patafta.

O nastaloj situaciji pristiglo nam je i službeno očitovanje Uprave T&H Investa, kojeg donosimo u cijelosti:

Donošenje prethodne mjere u korist Grada Varaždina smatramo prije svega zakonski neutemeljeno te visinu vrijednosti sredstava na kojima se traži osiguranje u potpunosti nesrazmjernu u odnosu na vrijednost predmeta spora koji još uopće nije pravomoćno okončan.

Naime, na presudu Trgovačkog suda u Varaždinu donesenu od strane istog suca koji je donio i rješenje o prethodnoj mjeri, izjavili smo žalbu, međutim, predmetna žalba niti nakon 7 mjeseci nije proslijeđena nadležnom Visokom trgovačkom sudu iako je uložena u propisanom roku.

Podsjećamo, spor se vodi oko poznatih varaždinskih bala otpada u kojem je isti sudac s njemu poznatim vještakom zaključio da spomenute bale ne zagađuju okoliš.

Žalosti činjenica da je u ovom postupku naša strana na više načina maksimalno oštećena. Prije svega jer naša žalba nije niti prosijeđena nadležnom drugostupanjskom tijelu na odlučivanje pa stoga još nije niti postala predmetom razmatranja iako je uobičajeno da se žalbe proslijeđuju u kraćem roku. Uporedo sa „čuvanjem naše žalbe u ladici“, sudac je, u iznimno kratkom roku od svega nekoliko dana, usvojio prijedlog Grada Varaždina za donošenjem prethodne mjere bez da je našoj strani uopće dao niti mogućnost očitovanja na istu i još k tome u takvom nesrazmjeru da se nepravedno blokira imovina vrijedna čak 200 milijuna kuna i račun društva, a sve kako bi se osiguralo nepravomoćno potraživanje Grada Varaždina u visini od samo 7 milijuna kuna.

Nadalje, uzimajući sve u obzir, Grad Varaždin je mnogostruko više dužan društvu po svim ugovorima nego što bi uopće i eventualno mogao potraživati iz ovog spora.

Pravna struka i odvjetnici nas uvjeravaju da će presuda od strane Visokog trgovačkog suda biti ukinuta zbog različitih činjeničnih i procesnih nedostataka. Donošenje nekih novih mjera baziranih na ovakvoj presudi je u najmanju ruku smiješno.

No, i bez donošenja ovakvih nepravednih i nesrazmjernih mjera, poslovanje društva bilo je otežano uslijed nenaplaćenih dugovanja Grada Varaždina koji premašuju iznos od oko 80 milijuna kuna. Sada još uz ovakvu blokadu i žalbu koja više od 7 mjeseci čeka svoj put do VTS-a, poslovanje društva bit će uvelike onemogućeno.

Jasmina Tomić, dipl.oec.
Članica Uprave  T&H invest d.o.o.

 

Komentari