Pobuna župljana: Žele li mladi kapucini zamijeniti stare časne sestre mlađim nezaređenim ženama?

Objavljeno: 03.09.2015. 19:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVž

Više stotina župljana varaždinske župe Sv. Vida ovog tjedna je stavilo svoje potpise na peticiju kojom od gvardijana kapucinskog samostana traže da se spriječi odlazak dviju časnih sestara koje su u njemu u klauzuri. Župljani su zgroženi takvom odlukom, te se u kuloarima čuje kako je zbog svega došlo i do nesuglasica između starijih i mlađih redovnika...

Od potpisnika spomenute peticije,koji žele ostati anonimni, doznajemo da je povod za njeno pokretanje iznenadni odlazak sestara Služavka Malog Isusa. Naime, nakon 38 godina vjernog i predanog služenja Crkvi i spomenutoj župi, odlaze s. Željka i s. Leonida. Potonja je nenadmašna orguljašica, dugogodišnja predavačica vjeronauka u školi i crkvi Presvetog Trojstva.

- Spremala je našu djecu za prvu pričest, organizirala priredbe, vodila je mali i veliki zbor i drugo. Osim nje, iz Varaždina odlazi i sestra Željka koja se često „skrivala u kuhinji“ i koja između ostalog peče najukusnije kolače na svijetu. Je li im to nagrada, da ih se nakon skoro četiri desetljeća ovako naprasno udaljava iz naše župe i Varaždina – pitaju se ogorčeni vjernici koji su nas zamolili da im pomognemo istražiti koji su stvarni razlozi ponukali njihovu poglavaricu, ili pak oce kapucine, na ovakav - nezapamćen potez.

Ostavile neizbrisiv trag

Podsjećamo, časne sestre Služavke Malog Isusa kod kapucina su u klauzuri prisutne 55 godina. Stoga je razumljivo da su ostavile neizbrisiv trag na župljane i oce kapucine. Kako doznajemo od naših izvora bliskih zagrebačkoj Provinciji sestara "Služavki Malog Isusa", s. Leonidu i Željku povlači njihova poglavarica.

- Jedan od razloga za njihov odlazak iz župe Sv. Vida su njihove visoke godine i pomanjkanje sestara u većim zajednicama i samostanima. To nije prvi takav slučaj i riječ je o dogovoru postignutom između sestra, njihovih poglavara i otaca kapucina – kaže nam naš dobro obaviješten izvor te dodaje kako je „sve legalno“.

Inače, sestre Služavke Malog Isusa trebale su kapucinski samostan napustiti još 31. kolovoza. No, pojašnjeno nam je da im je časna majka omogućila da ostanu do 11. rujna kako bi se stigle oprostiti od župljana kojima su, očigledno prirasle srcu.

- Za nas je to strahovito bolno jer smo se zbližili s našim sestrama. Od otaca kapucina ne uspijevamo ništa pouzdano doznati, ali čujemo kako u samostanu ima prijepora između starijih i mlađih redovnika. Časne su nam povjerile da nemaju pojma kamo će ih njihova provincijalka na kraju poslati – tuže se župljani.

Ugovor im još traje, ali...

Njihov vapaj za ostanak s. Leonide i s. Željke, kao da ne dopire do Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina u Zagrebu u kojoj, kako nam je povjereno, poglavari imaju pravo odlučiti kamo će sa svojim ljudima. Časnim sestrama ne pomaže ni to što su, navodno, još četiri godine ugovorno vezane uz klauzuru u kapucinskom samostanu.

- Već godinama muku mučimo sa zvanjima i redovnica je sve manje. Prije dvije godine situaciju sličnu ovoj u Varaždinu imali smo i kod otaca franjevaca u Samoboru. Međutim, do naše Provincije tada nisu stizale pokude na račun redovnika kakve čujemo iz Varaždina. Nama je nepojmljivo da nekome pada na pamet optuživati oce kapucine da se žele riješiti sestara iz klauzure i kao pomoć angažirati nezaređene Varaždinke, pa još odjevene u kratke suknje... – doznajemo iz Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina,  posredstvom još jednog neimenovanog izvora.

Župljane župe Sv. Vida zasigurno neće utješiti ni podatak da se o odlasku spomenutih sestara u Provinciji sestara "Služavki Malog Isusa" razmišljalo duže vrijeme.

- Zahvalni smo ocima kapucinima za sve dobro što su učinili za nas. Nitko ne tjera naše sestre i razumijemo da neki žele da ostanu. Ali ne na ovakav način, ne uz pritiske. Poručujemo vjernicima u Varaždinu neka se jako mole, možda se sestre na kraju vrate – ističe naš izvor.

Gvardijan na godišnjem odmoru

Trebalo je dosta novinarske dovitljivosti kako bi makar neslužbeno doznali što o nastaloj situaciji kažu kapucini, koji, barem nam je tako rečeno, nemaju nikakve ovlasti nad sestrama "Služavkama Malog Isusa".

- Oci kapucini nisu imali nikakvog utjecaja na odluku njihove Provincije. Potpisana peticija je predana u samostan, ali gvardijana fra Željka Cestara nema u službi jer je još uvijek na godišnjem odmoru. Jedino on može odlučiti hoće li se organizirati svečani oproštaj od s. Leonide i s. Željke. One su još uvijek u Varaždinu, u jednom odvojenom krilu samostana u klauzuri – pojasnio je naš izvor blizak redovnicima koji rukovode župom Sv- Vida.

Komentari