Počelo postavljanje zida na granici s Hrvatskom – u Zavrču još neizvjesno

Objavljeno: 11.11.2015. 13:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Siniša Sović

Nakon Mađarske i Slovenija je službeno počela s postavljanjem ograde na hrvatsko – slovenskoj granici. Gradnja ograde trebala je započeti jutros na području Zavrča pokraj graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska u Varaždinskoj županiji.

Slovenska vojska počela je s postavljanjem ograde danas u jutarnjim satima na području Velikog Obreža pokraj Dobove i rijeke Sutle. Gradnja je počela i na graničnom prijelazu u Međimurju, općina Razkrižje i Štrigova, ali u Zavrču zasad nema postavljanja ograde.

U ranim jutarnjim satima u Dobovu je vlakom stiglo 1067 migranata iz Hrvatske, a u Petišovce je stiglo 1084 ljudi. Oko 7:37 sati kamioni s ogradama vozili su prema Dobovi, a u 9 sati na prijelazu Rigonce počelo je postavljanje ograde, tj. bodljikave žice visoke 180 centimetara. U Međimurju je postavljanje ograde krenulo oko 9:39 sati, javlja portal 24Ur.

Slovenci tvrde da su ograde privremeno rješenje i da će granice ostati otvorene za redovni promet, a ogradom će se regulirati ilegalni prijelaz migranata. Ova je odluka ostala u sjeni parlamentarnih izbora iako je objavljena u ponedjeljak.

Za program javnih radova koji se tiču i uređenja prihvatnih centara Europska unija osigurat će 650.000 eura, dok podataka o troškovima “zida” zasad nema iako mediji prenose da sve financira Europska unija.

Budući da se početak radova u Zavrču najavljivao za danas u 6 sati, na graničnom prijelazu Dubrava okupili su se mještani i novinari. Naši reporteri proveli su jutro na mjestu događaja, ali do gradnje nije došlo. Neslužbeno smo dobili informacije da će se s gradnjom započeti u idućih nekoliko dana.

Podsjetimo, u Republiku Sloveniju, prema podacima slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova od 15. listopada stupilo je 179.299 migranata, a jučer je ušlo njih 7.457. Kroz Hrvatsku je prošlo oko 352.000 ljudi.

Komentari