Počelo povlačenje Drave sa svih poplavljenih područja

Objavljeno: 08.11.2014. 19:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: Ilustracija

Hrvatske vode posljednjim izvješćem, od 17 sati, donose novosti o vodenom valu na Dravi.

Protoci na rijeci Dravi na području sliva u Austriji su u opadanju. Protok na izlazu iz Austrije je oko 820 m3/s.
Protoci Drave u Sloveniji kontinuirano smanjuju, tako da su trenutno oko 900 m3/s. Vodni val prolazi kroz naše hidroelektrane uz ukupni izlaz najnizvodnije od oko 1350  m3/s. Ovaj protok se neće povećavati, pa se uz hidroelektrane i nizvodno na Dravi ne očekuju problemi. Prema trenutnoj situaciji, ne očekuje se značajniji porast vodostaja na Muri.  

Na dionicama rijeke Drave od Slovenije do HE Dubrava na snazi su mjere redovne obrane od poplava. Na dionicama rijeke Drave nizvodno od brane HE Dubrava za koje je mjerodavan vodostaj na vodomjeru Botovo na snazi je pripremno stanje obrane od poplava.

- Rijeka Drava se na uzvodnim dionicama (od ulaza iz Slovenije) počela povlačiti u korito i nema opasnosti od ugrožavanja zaobalja. Voda se povlači i iz nebranjenog poplavljenog prostora između Drave i odvodnog kanala HE Formin gdje je naselje Lovrečan Otok. Voda se povlači sa svih prethodno poplavljenih područja - nebranjeni prostor između Drave i odvodnog kanala HE Formin gdje je naselje Lovrečan Otok. Očekuje se daljnje smanjenje protoka na uzvodnim dijelovima sliva Drave te smanjenje dotoka u Hrvatsku. Vodni val prolazi HE Čakovec i HE Dubravu te se ne očekuje daljnji rast vodostaja na vodomjeru Botovo - piše u izvješću Hrvatskih voda.

Komentari