Počeo VAFI 3: Danas svečano otvaranje i prve projekcije

Piše: VAFI

Objavljeno: 13.04.2012. 08:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: VAFI

Počeo je VAFI 3 (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin). Kako je cijelo ovogodišnje izdanje posvećeno zemlji partneru – Japanu, sve je počelo projekcijom animiranog japanskog filma i izložbom "Japanska kultura". Sljedeća tri dana, do nedjelje očekuje nas još "brdo" dobre animacije.

VAFI je počeo službenim otvorenjem u palači Herzer. Kako se i priliči jednom filmskom festivalu, publika je prvo pogledala nekoliko filmova. Radi se o ne tako uobičajenim crtićima koju potpisuje pionirka japanske animacije Sayoko Kinoshita sa preminulim suprugom Renzom.

Tako smo, među ostalim, vidjeli i njihov najpoznatiji animirani dokumentarac "Pica Don" (1978) koji opisuje tragične posljedice eksplozije atomske bombe 1945. u Hirošimi.

Zbog tog filma osnovan je i Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi 1984. obzirom da animacija može biti tako efektna i „jaka“.

Najbitnije je uživati u filmu

Sayoko Kinoshita, potpredsjednica ASIFE (Međunarodne asocijacije animiranog filma), ove godine na čelu je žirija festivala. Odlučivat će, zajedno s umjetničkim direktorom Zagreb filma Simonom Bogojevićem Narathom te predsjednikom beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomirom Rajčevićem,  koji će od 86 filmova u službenoj konkurenciji u tri kategorije MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina) primiti statuu VAFI.

- Mogu reći da je puno teže ocjenjivati dječje filmove nego one odraslih animatora. Ipak, kod dječjih filmova od svega je najvažnija ideja i naravno uživanje u filmu – poručila je Kinoshita.

Ona je i sama od varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića primila jednu, ove godine crvenu, statuu VAFI – za suvenir.

VAFI je mjesto na karti svjetske animcije

Otvorenju su prisustvovale i predsjednica ASIFA-e Hrvatska Vesna Dovniković te dopredsjednica Margit Antauer koja je ujedno i savjetnica VAFI-ja.

- Velika nam je čast da sudjelujemo u organizaciji ovog festivala. Moram reći da je VAFI postao tradicionalna manifestacija koja ima važno mjesto ucrtano na karti svjetske animacije – istaknula je Dovniković.

ASIFA Hrvatska uz Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin velika su pomoć pri organizaciji VAFI-ja varaždinskoj VANIMI. Kao glavni pokrovitelji ističu se Hrvatski audiovizualni centar (HAC) i Grad Varaždin.

- Festival je u samo tri godine postao važan kulturni događaj Grada Varaždina. Nadamo se da će rasti i razvijati se i dalje – zaključio je na otvorenju varaždinski dogradonačelnik Radelić.

U središtu i japanski čajnik

Nakon projekcija u palači Herzer otvorena je i izložba "Japanska kultura" koju su postavile Sanja Železnjak te Iva i Željka Tkalec.

Fotografije koje su snimile sestre pokazuju tipične japanske prizore – hramove, vrtove, tradicionalna vjenčanja, ali i onaj moderni, ubrzani život na ulicama Zemlje Izlazećeg Sunca.

Tu su i tipično japanski predmeti – ukrasi, figurice, novčanici i pribor za tradicionalnu čajanku te manga i anime knjige.

- Većinu toga dovukla sam iz Japana, a izložbom želimo približiti japansku kulturu te pokazati kako se u toj zemlji stalno prožima tradicionalno i moderno – rekla je Železnjak, predsjednica nedavno osnovanog Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva.

PETAK NA VAFI-ju: Pokretni dvorac u Starom gradu, baloni u zraku i dječja prava

Tijekom petka, opet zanimljiv program. Kako VAFI 3 uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice djece uvodi novu nagradu PLAVI VAFI za film koji njaviše promovira dječja prava u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 12:30 održati će se i forum s učenicima varaždinskih škola – članovima Dječjeg gradskog vijeća.

Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice održat će kratko predavanje "Film, djeca i dječja prava", a Gordana Dojčinović iz UNICEF-a pričat će o UN-ovoj konvenciji dječjih prava.

Prve službene projekcije

U 17 sati u Multimedijalnom centru Kult prikazat će se crtići koji su prošli strogu selekciju i upali u konkurenciju u kategoriji MINI.

VAFI je jedini festival koji je uveo kategorije u dječjoj animaciji, a "minići" su mali animatori do 10 godina.

Na velikom platnu vrtjet će se 25 filmova pristiglih iz raznih hrvatskih gradova, ali i iz Italije, Portugala, Njemačke i Francuske.

Baloni i anime film fantastike

VAFI 3 proširio se na Stari grad, a prije nego što se u atriju našeg dvorca u 20 sati prikaže anime film fantastike "Pokretni dvorac" u zrak će se uz svečano otvorenje u 19:30 pustiti šareni baloni u VAFI bojama iznad gradskih bedema.

Inače, "Pokretni dvorac" je dugometražni crtani film japanskog oskarovca Hayao Miyazakija, koji je nominiran za prestižnu američku nagradu.

Ukoliko sve omete nepredvidiva travanjska kiša, besplatna projekcija Miyazakijeva filma održat će se u 20 sati u MMC-u Kult, a svečano otvorenje na istom mjestu u 19:30. Nažalost, bez balona.

PETAK, 13. travnja

12.30 Gradska vijećnica

Forum s učenicima varaždinskih škola (DND)

Film, djeca i dječja prava (Ured pravobraniteljice za djecu)

Konvencija o dječjim pravima (UNICEF)

15.00 Filmsko-kreativni studio VANIMA

Radionica animiranog filma - Maya Yonesho

17.00 MMC Kult

MINI - službena projekcija

19.30 Atrij Starog grada

Svečano otvaranje

20.00 Atrij Starog grada

Hayao Miyazaki - “Pokretni dvorac”

(2005. nominiran za Oscara)

Komentari