Policijska uprava varaždinska upozorava na nasilje preko interneta

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 09.02.2015. 11:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Danas je Dan sigurnijeg Interneta, a obilježava ga i varaždinska policija te predstavlja projekt kojim se ona bori protiv nasilja na internetu.

Provodeći vlastiti Projekt „Nasilje preko Interneta-cyberbullying“ Policijska uprava varaždinska, od mjeseca studenog 2014.godine, preventivno utječe na suzbijanje elektroničkog nasilja, održavanjem interaktivnih radionica za učenike petih razreda i njihove roditelje.

- Djeca kroz interaktivne radionice upoznaju pravila ponašanja društvene mreže čiji su najčešći korisnici, skreće im se pozornost na relevantnost i pouzdanost informacija, važnost čuvanja osobnih podataka, kompariraju primjeri ponašanja iz stvarnog života sa onim u virtualnom svijetu, navodi ih se na otkrivanje pravilnog i poželjnog ponašanja, dociranom korištenju mobitela i računala. Davanjem informacija i smjernica roditeljima, očekujemo odgovorni roditeljski odabir  modernih alata i aplikacija što podrazumijeva sklad potrebe i dobne granice djeteta, aktivno praćenje djetetove aktivnosti na Internetu, tehničku zaštitu alata, poticanje djeteta na odgovorno korištenje modernih tehnologija, čime bi se smanjile rizične situacije i time povećala njihova sigurnost - ističu iz PU varaždinske.

Projektom je planirano uključiti sve osnovne škole diljem Varaždinske županije. Do sada je aktivno sudjelovalo 55 posto osnovnih škola, ukupno 967 učenika petih razreda. Posebno je bio velik odaziv roditelja (72 posto) što ukazuje na njihovu zainteresiranost, odgovornost i pretpostavku da će zaštititi svoje dijete od neželjenih komunikacija i situacija ostvarenih preko modernih tehnologija.

Policijska uprava varaždinska povodom obilježavanja „Dana sigurnijeg Interneta“   poručuje: „Jedino odgovorno korištenje modernih tehnologija podiže stanje sigurnosti, kako pojedinca, tako i društva u cjelini“.

Komentari