Policijski službenik djeci objasnio prometna pravila

Objavljeno: 03.03.2011. 12:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Djeca u prometu uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih, a statistika pokazuje da djeca u prometu ponavljaju pogreške roditelja. Najviše stradavaju djeca od 8 do 12 godina te tinejdžeri od 15 do 17 godina. Postoji niz razloga zbog čega su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu.

Nižeg su rasta, zbog čega nemaju dobru preglednost, teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu. Čestu su zaigrana, reagiraju nenadano, nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Djeca su ranije najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Uz pojačanu kontrolu policijskih službenika i poduzimanje svih zakonski propisanih mjera prema vozačima koji ne poštuju propise, vrlo je važna i edukacija djece o ponašanju u prometu, koja počinje već u predškolskoj dobi.

Upravo stoga kako bi sigurnost djece u cestovnom prometu bila još veća te kako bi se broj stradale djece što više smanjio, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin, u suradnji s djecom iz dječjeg vrtića " Škrinjica iz mjesta Vidovec provela je preventivnu akciju "Djeca u prometu".

Policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu 17. veljače u 10 sati posjetio je dječji vrtić " Škrinjica " te je djeci na njima zanimljiv i prihvatljiv objasnio prometna pravila, pravilno ponašanje i opasnosti u prometu. Izlaganju je prisustvovalo tridesetero djece.

Nakon izlaganja djeci je uručen promidžbeni i edukativni materijal Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, bojanka, slikovnica. Vlasnik vulkanizerske radionice iz Vidovca Vlado Đuras uručio je djeci 40 reflektirajućih prsluka koje će koristiti u svojim svakodnevnim šetnjama kroz Vidovec.

Cilj ove akcije bio je upozoriti djecu na opasnosti koje se za njih kriju u prometu te im objasniti kako izbjeći te opasnosti i što sigurnije sudjelovati u prometu.

Kako bi i djeca pokazala svoje znanje o prometu, izradila su crteže s prometnim situacijama koji su izloženi na ulaznom panou te podsjećaju njihove roditelje na važnost prometnog odgoja.

Komentari