Pravnik Josip Vresk iz Ivanca svjedok austrijskog tužiteljstva u aferi Hypo?

Objavljeno: 03.04.2015. 15:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: izvor: heute.at

Izvor: Josip Vresk, Josef Kircher

U novim optužnicama podignutim u Austriji vezano uz aferu Hypo spominju se i tri hrvatska političara, a navodno, kako danas piše tportal.hr, i Josip Vresk iz Ivanca, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova i zastupnik HSS-a.

Podatak je to koji su novinarima tportala otkrili kolege iz austrijskog tjednika "Profil" koji u posljednje vrijeme, kao i ostatak utjecajnih austrijskih medija, naširoko izvještava o repovima afere kojoj se, sudeći prema svemu, ne nazire kraj.

Naime, kako piše "Profil", a danas prenosi tportal, bivšeg menadžera Hypa Josefa Kirchera s još dvojicom sudionika iz Austrije optužnica tereti da je 2007. godine dao mito trojici hrvatskih političara, svakome po 210 tisuća eura. Kircherov odvjetnik sve optužbe demantira, a kako su tportalu otkrili austrijski novinari, riječ je o Danijelu Ropušu, Davorinu Mlakaru i Josipu Vresku.

"Prema saznanjima austrijskog pravosuđa, po 210 tisuća eura 2007. godine od Hypo banke dobili su; Danijel Ropuš, restaurater i poduzetnik s Paga, lokalni političar i član HSS-a, Davorin Mlakar, saborski zastupnik HDZ-a i Josip Vresk, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova i zastupnik HSS-a“, stoji u odgovoru kojeg su kolegama u Hrvatskoj proslijedili austrijski kolege iz "Profila".

Ropuš, Mlakar i Vresk navodno su, kako dalje stoji, Hypo banci bili od pomoći kod prenamjene 143 hektara područja Šimuni na otoku Pagu, međutim austrijski tužitelji tretiraju ih kao svjedoke, a ne kao optužene.

- Ropuš i Vresk su austrijskim istražiteljima navodno u ispitivanju priznali da su savjetovali Hypo banku oko tog zemljišta, te su za to plaćeni po 210 tisuća eura, koje su dobili u tri tranše – piše tportal te navodi da svjedočenja trojice Hrvata stoje u završnom izvještaju austrijskog ravnateljstva policije od 27. studenog 2014. godine.

- Iz njega nije jasno što su točno trojica hrvatskih političara učinili da bi pomogli Hypo banci, te se njih ne klasificira kao optužne nego svjedoke u slučaju protiv Josefa Kirchera i ostalih. Austrijance zapravo ne zanimaju Hrvati u ovoj priči, nego Austrijanci i ekipa iz Hypo banke, tako da tamošnje državno odvjetništvo u kontekstu Ropuša, Vreska i Mlakara ne govori o mitu i korupciji, i zato ih se tretira kao svjedoke.

Komentari