Alat za zagovaranje promjena u provođenju politika za mlade

Objavljeno: 10.08.2011. 11:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Varazdinska županija

U sklopu projekta „Demokracija za 5!“ u kojem sudjeluju Savjet mladih Varaždinske županije i Nezavisna udruga mladih tiskana je istoimena publikacija kao svojevrsni policy paper autora Marine Marković, Monike Hojsak, Danice Pajtak, Mislava Petanjeka, Nikole Leskovara i Maria Žuličeka.

Publikacija „Demokracija za 5“ nastala je s ciljem davanja mogućnosti mladim ljudima da komentiraju trenutno stanje politike za mlade u svojim lokalnim zajednicama te pruže razrađene i uvjerljive razloge za eventualnu modifikaciju njezine provedbe. To je učinjeno nakon njihova osnaživanja u formi seminara o europskoj dimenziji razvoja politike za mlade.

Kada bi donositelji odluka na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini željeli započeti i/ili unaprijediti proces oblikovanja politike za mlade, bilo bi vrlo važno oko ključnih smjernica konzultirati se s mladima. Kao relevantni partneri tu se pojavljuju organizacije mladih i za mlade. One organizacije koje svoje programe kreiraju u smjeru unapređenja institucionalnih okvira politika za mlade trebale bi sustavno i kontinuirano raditi na razvoju vlastite stručnosti o toj temi.

Jedan od načina razvoja stručnosti i kompetencija u domeni politike za mlade zasigurno je suradnja mladih. Ona se manifestira kroz razmjenu iskustava i znanja, dobrih i loših praksi te zajedničko otvaranje prostora za raspravu o politici za mlade kao javnoj politici te važnoj društveno-političkoj temi u ovoj zemlji.

Publikaciju možete vidjeti na službenim web stranicama Savjeta mladih Varaždinske županije pod sekcijom Dokumenti http://www.smvz.org/dokumenti.

Komentari