Predstavljeno istraživanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Objavljeno: 19.05.2011. 13:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Varaždinska županija jedina je županija koje ima predsjednicu Županijske skupštine, ali zabrinjava mali broj vijećnica – svega njih 27 posto su žene, dok veseli podatak da je u upravnim odjelima Županije 73 posto s VSS-om dok je najviše zaposlenih staro između 31 i 40 godina.

To su samo su od podataka izneseni na 8. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „rodnih, obrazovnih i kronoloških karakteristika članova upravnih i izvršnih tijela županija“.

Istraživanje je provedeno na 376 ispitanika iz pet županija; Međimurske županije,  Zagrebačke županije, Krapinsko-Zagorske županije, Koprivničko-Križevačke županije i Varaždinske županije, a zamjenica predsjednice  Povjerenstva doc.dr.sc. Nina Begičević istaknula je kako se osjeća pomak, ali kako rodna zastupljenost još uvijek nije jednaka.

Istraživanje je pokazalo da je još uvijek, gledajući strukturu prema spolu, nadmoćniji muški spol, da općenito prevladava kadar s VSS-om, da najviše onih koji imaju više razine obrazovanja (mr.sc i dr.sc) dolazi iz Varaždinske županije, dok, ukupno gledajući, prema dobnoj strukturi prevladavaju oni između 41 i 60 godina.

Tijekom rasprave prisutni su redom pohvalili inicijativu za provođenjem ovakvog istraživanja navodeći kako je ono izuzetno korisna baza za sve daljnje aktivnosti i projekte Povjerenstava.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije predložila je da se slično istraživanje provede na nižoj razini, dakle među jedinicama lokalne samouprave gdje bi, smatra, rezultati bili znatno lošiji.

Također je predloženo da se ovo istraživanje prezentira i vijećnicima na nadolazećoj sjednici Županijske skupštine, a Povjerenstvu je također želja utjecati na vodstva političkih stranaka sa zahtjevom da budu aktivnije u traženju veće zastupljenosti žena, kao i na širu javnost koju je važno informirati o zakonskim propisima.

Istaknuto je i kako upravo Županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova trebaju održavati svoju ulogu lokalnih mehanizama za promicanje rodne ravnopravnosti, a možda čak i zajednički djelovati na razini nekoliko županija.

Inače, istraživanje su provele članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova doc.dr.sc. Nina Begičević i doc.dr.sc. Violeta Vidaček-Hainš s Fakulteta za organizaciju i informatiku koje su istaknule kako ovo istraživanje također ima za cilj podići svijest javnosti o važnosti ravnopravnosti spolova.

Komentari