Skupština u znaku Vladinog proračuna

Prijevoz zbližio HNS i HDZ, Štromar pohvalio intenzivnu komunikaciju s Križanićem i Stričakom

Objavljeno: 15.03.2016. 11:21

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 11:36

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Aktualni sat prve ovogodišnje sjednice Županijske skupštine protekao je, očekivano, u znaku prijevoza srednjoškolaca i JPP-a, ali bez prevelikih tenzija. Naprotiv, župan Predrag Štromar istaknuo je kako upravo glede pitanja prijevoza posljednjih dana intenzivno komunicira sa saborskim zastupnicima iz redova oporbenog HDZ-a, Anđelkom Stričakom i Josipom Križanićem.

- Moram zahvaliti svima koji su ipak uvidjeli da je to problem, poglavito za roditelje djece, te do lipnja ostavili iste uvjete za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca. U zadnja tri dana izuzetno puno smo komunicirali da se nastavi taj projekt, međutim drugi dio borbe predstoji nam od rujna. U četvrtak ćemo se, pak, sastati jer dolazi "novi napad" – rekao je Štromar misleći na obveze po JPP-u i sve županijske vijećnike.

"Zajednički stav o JPP-u?"

Štromar ističe da će donijeti zajednički stav, jer je riječ o 12,5 milijuna kuna manje za županijski proračun odnosno, 2,5 milijuna kuna manje za proračune gradova i općina. "Nadam se da neće proći takav proračun!", rekao je Štromar, napomenuvši da sportske arene država sufinancira s po 50 posto iznosa, a ovdje se ukida – za škole?

- Bilo bi ogromna šteta za društvo da i jedna osoba zbog toga ne može upisati srednju školu. Ona mora biti obavezna, a ne socijalna kategorija. Tko će utvrditi imovinski cenzus? Mogu samo navesti primjer poznanika koji ima 2,5 tisuće eura plaće u inozemstvu, gdje je i prijavljen, a dijete mu ovdje ide u školu. Čudi me uopće kako država nema takve i slične podatke – rekao je Štromar.

"Upisuju škole radi McDonald'sa"

Međutim, zanimljiv je u istom kontekstu bio prijedlog Snježane Sučić (Hrast), koja je kao nastavnica u novomarofskoj srednjoj školi iz prve ruke skrenula pozornost na razloge koje djeca navode, zašto srednju školu upisuju u Varaždinu. Kako je rekla, nije riječ o obziru prema kvaliteti škola, nego načinu života kojega nosi pohađanje škole u udaljenom i većem gradu.

- Kažu da je "tamo život!", McDonald's. Zašto djecu ne bismo upravo prijevozom primorali da školu upisuju u sebi najbližem gradu, a ukoliko roditelji žele drugačije, može, ali neka plate prijevoz – rekla je Sučić, ističući da zbog nezrelih dječjih razloga manje škole poput one u Novom Marofu, unatoč rezultatima, ne mogu upisati dovoljan broj djece i upitan im je opstanak.

Teško do suglasja...

Štromar, međutim, smatra da razlog tomu "nije samo McDonald's", nego kino, kazalište, izložbe..., a i škole u Varaždinu su, kako je rekao, neosporno kvalitetne. Glede JPP-a, s druge strane, HDZ-ova Nadica Dreven Budinski ponovila je da su ugovori obavijeni "velom tajnosti", te da već 10 godina upozoravaju da nije riječ o dobrom modelu. „Ajpp.hr“, odovorio je kratko Štromar...

Za očekivati je, dakle, da oko JPP-a ne bude takvog suglasja HNS-a i HDZ-a. Izostanak tenzija na današnjem vijeću možda je također više posljedica izostanka Anđelka Stričaka i Josipa Križanića sa sjednice, zbog glasovanja o proračunu u Zagrebu. Iz istog razloga sjednici nije nazočio ni Mario Habek...

Komentari