Brojni problemi mještana lepoglavskog kraja zbog kamenoloma

Objavljeno: 31.08.2013. 16:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger / VT

Mještani lepoglavskog naselja Očura u strahu su da će njihov okoliš zbog kamenoloma Očura II i reciklažnog dvorišta biti nepovratno uništen.

Iz Grada Lepoglave obavijestili su nas da tvrtka Holcim izrađuje studiju o eksploatiranju kamena na Očuri II s naglaskom na utjecaj na podzemne vode i mikroklimu, a mještani Očure s kojima smo razgovarali pozivaju se na neke starije studije utjecaja na okoliš.

- Već desetljećima živimo u blizini dva kamenoloma, onog u Novom Golubovcu i Očuri, i dvorišta te vrtovi su nam puni kamene prašine. Nakon što je zatvoren kamenolom na lokaciji Očura I i otvoreno novo eksploatacijsko polje Očura II mnogo bi se toga moglo na gore promijeniti za stanovnike Očure, ali i šireg lepoglavskog područja. Očura II je na visini od 539 metra i jedina je prepreka sjeveroistočnom vjeru koji tu stalno puše, a već godinama vidimo oblake kamene prašine kako putuju u ovaj kraj. Vrlo visoke koncentracije te prašine izmjerene su prije nekoliko godina, a kad nestane ove barijere, jer polje ima dozvolu do 2018., ništa neće stajati na putu vjetru i prašini – ispričao nam je Goran Todorović, jedan od stanovnika Očure.

Brdo je potpuno ogoljeno s jedne strane, a kako je Ivančica puna vode, mještani su nam rekli da su neki lokalni potoci presušili ili skenuli. Naime, prema podacima Grada Lepoglave blizu kamenoloma ide i lokalni vodovod iz kojeg voda iz Ivanščice crpi za oko 360 kućanstava.

- Očura II je već sva minirana, kamen je olabavljen i sad ga treba samo pokupiti da nestane barijere što će na neki način promijeniti mikroklimu. To znamo jer smo se popeli gore. Zbog detonacija više uopće nema divljih životinja. Također, detonacije su skrenule vodene tokove. Kamen je postao porozan i voda ponire te se gube tokovi. Vode u lokalnom vodovodu nestaje, svake godine je te vode sve manje. Bio je pokušaj žalbe prema Lepoglavi, ali nas nitko nas nije želio čuti. Očura nema dovoljno stanovnika da bi se stvorio pravi otpor ovim problemima, a mnogi mještani su stariji ljudi kojima nije do borbe. Kod nas svi umiru od raka – objasnio je Dragutin Murić, koji je cijeli život proveo u Očuri.

Prema Zakonu o otpadu gradovi i općine obvezne su donijeti svoje Planove gospodarenja komunalnim otpadom, dio kojih su i lokacije za reciklažna dvorišta. Upravo takvo dvorište i deponij građevinskog materijala za Lepoglavu bi trebalo biti u Očuri.

- Da, tamo će se prikupljati papir i plastika, ali i stari lijekovi. Bojimo se da se ne počne dovoziti i otpad iz bolnica poput lagano aktivnih supstanci iz rengenskih i drugih aparata – rekao je Todorović.

Medicinski otpad se neće dovoziti na to dvorište jer se takav otpad, sukladno zakonu o otpadu, odvozi direktno u spalionice, stoji u objašnjenju Grada Lepoglave.

Tekst je u cijelosti prenesen iz Varaždinskog tjednika od 26. kolovoza.

Komentari