Projekt pomoćnika u nastavi uspješno se provodi na našem području

Objavljeno: 05.11.2014. 15:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Proteklih tjedan dana u medijima se povela velika rasprava vezana na pomoćnike u nastavi jer su u nekim županijama deseci pomoćnika u nastavi dobili otkaze.

Posljedica je to odluke Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta prema kojoj je u županijama koje su prošle na natječaju za fondove EU-a, odbijeno financiranje asistenata iz udruga koje su se javile za financiranje po drugom natječaju.

Kakva je situacija s pomoćnicima u nastavi za osnovne i srednje škole s našeg područja pitali smo u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Iz Grada Varaždina poručuju kako su jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je uspio udovoljiti potrebama, zahtjevima i procjenama svih školskih, odnosno predškolskih stručnih timova koji su Gradu Varaždinu, u suradnji s roditeljima, prijavljivali potrebe za pomoćnicima u nastavi za svoje polaznike.

U školskoj godini 2014./2015. u varaždinskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama ima čak 39 djece s posebnim potrebama kojima je potreban pomoćnik u nastavi.

Pomoćnici u nastavi u Varaždinu financiraju se iz tri izvora. Prvi je EU projekt ACTIVE „Pomoćnici doprinose razvoju održivog obrazovanja“. Petoro pomoćnika radi u dječjim vrtićima, dok 15 pomoćnika radi u osnovnim školama. Vrijednost tog projekta je 265 tisuća eura.

U kolovozu 2013. godine, po prethodno dobivenoj suglasnosti u pozitivnom rješavanju prijavljenog projekta pod nazivom  „Pomoćnici doprinose razvoju održivog obrazovanja“ – EU IPA, Grad Varaždin zaključio je ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih o početku provođenja projekta vrijednog 265 tisuća eura. Projekt traje 18 mjeseci, a pomoćnici su plaćeni 25 kuna po satu, sukladno uvjetima iz projekta – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Drugi način financiranja pomoćnika u nastavi je preko projekta „ADORA - Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ .

Od 1. listopada iz projekta ADORA financira se još 18 pomoćnika u nastavi, njih 17 u osnovnim školama, a jedna osoba je angažirana u Prvoj privatnoj gimnaziji, iako Grad nije osnivač srednjih škola – rekli su iz Grada. Vrijednost projekta ADORA iznosi 1,4 milijuna kuna.  

Treći način financiranja pomoćnika u nastavi u Gradu Varaždinu je i preko mjere „Mladi za mlade“.

Tu mjeru provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Tu se radi o pomoćniku u nastavi djetetu kojem pravo na pomoćnika preko projekta nije priznalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Stoga smo preko natječaja „Mladi za mlade“ kao Grad osigurali i tom djetetu pomoćnika – objasnili su iz Grada Varaždina.

Grad Varaždin s projektom pomoćnik u nastavi započeo je još 2010. godine financiranjem 18 pomoćnika. Od 2010. do kolovoza 2013. godine financiran je proračunskim sredstvima Grada Varaždina, dok su 2013. godine kvalitetu projekta prepoznali na europskoj, a 2014. godine i na državnoj razini.

Što se tiče Varaždinske županije, također preko projekta ADORA, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelilo je maksimalnih i bespovratnih 3,04 milijuna kuna za 92 pomoćnika u nastavi koji će se brinuti za isto toliko djece.

 

Komentari