Radi Habuša mladim Varaždincima već 60 dana hladno kao u mrtvačnici

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 09.02.2015. 14:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Iako su vrijedne ruke mladih volontera lijepo uredile prostor “Centra za mlade“, u njemu je više od dva mjeseca hladno kao u mrtvačnici. Zbog neodrživog stanja, Savjet mladih Grada Varaždina proziva  gradonačelnika Habuša i njegove suradnike za nebrigu...

Naime, u prostorijama „Centra za mlade" (dalje Centar) i dalje nema grijanja. Situacija je takva od samog početka kada se  otvorio u prosincu 2014. godine. U nekoliko navrata gradonačelnik Goran Habuš je obećao rješavanje problema grijanja u Centru koji je smješten u prostorima Doma željezničara, kažu u Savjetu mladih Grada Varaždina.

- Prostor je dobio Grad Varaždin na korištenje, a Savjet mladih Grada Varaždina na upravljanje u razdoblju od pet godina. U nekoliko navrata kao Savjet i mladi koje se okupljaju u Centru, ukazivali smo na taj problem i molili za konstruktivno rješavanje tog „hladnog“ problema. No, gospodin Habuš se oglušio na to – tvrdi Vanja Horvat, potpredsjednica SM Grada Varaždina, koji koordinira rad 50-setak volontera koji svoje aktivnosti provode u Centru za mlade.

Grad Varaždin nije uložio nimalo napora da se problem grijanja riješi i da na radionicama koje pružaju raznolike sadržaje za sve uzraste, bude ugodnije i toplije.

- Ukoliko bi se grijanje uspostavilo uvjerena sam da bi na radionice dolazilo više mladih i „Centar za mlade" bi radio 6 dana u tjednu. Bio bi popunjen sadržajima, a ne da kao do sada, kada je unatoč ovoj hladnoći popunjen tek 3-4 dana u tjednu. Gradonačelnika ovom prilikom  uljudno molim da se više potrudi oko mladih i njihovih problema s kojima se susreću u Gradu Varaždinu. Naime, mladi su pokrenuli rad Centra, no bez daljnje pomoći Grada ne mogu napredovati i razvijati  ga. Centar za mlade je važan u kandidaturi Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine jer može potaknuti veću angažiranost mladih, volonterizam i civilno djelovanje mladih – uvjerena je Horvat.

Mladi mogu iskazali veću kreativnost koja leži u njima i svojim idejama mogu pridonijeti kulturnim sadržajima, koji kronično nedostaju u Gradu.

- Nije dovoljno samo dati ključeve. Jedno od rješenja koje predlažem je da se kupi barem pet električnih grijalica koje bi barem nakratko riješile ovaj problem. Očito mladi nisu prioritet u Gradu Varaždinu pa se lokalna vlast prema njima tako i odnosi. Razumijemo da Goran Habuš ima sada velikih briga oko proračuna koji je ispao totalni fijasko – naglasila je predsjednica potpredsjednica SM Grada Varaždina.

- Potaknuti time, mi mladi spremi smo se odreći 100 posto svih sredstava iz proračuna ukoliko to Gradu Varaždinu pomogne, kako bi naš ponosni barokni grad ponovno zasjao u punom sjaju – zaključila je Vanja Horvat.

Komentari