Rasprava o Univerzalu: "Kovačiću, vi branite svoj profit, a mi svoje zdravlje!"

Današnja javna rasprava u Županijskoj palači

Objavljeno: 05.09.2014. 15:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Danas je Županijskoj palači u Varaždinu održana javnu raspravu u postupku ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje Univerzal d.o.o. - Građevina za gospodarenje otpadom, u Cehovskoj ulici.

Informacije o podacima iz zahtjeva za okolišnu dozvolu punoj dvorani iznijeli su predstavnici Univerzala i tvrtke Hrvatski centar za čistiju proizvodnju.

U raspravi su sudjelovali i brojni mještani 7. mjesnog odbora, članovi udruge Eko Breza i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini Univerzala u Cehovskoj.

Razvila se žustra rasprava, a prigovori mještana najčešće su se odnosili na buku, smrad i vibracije koje ih pogađaju zbog rada tvornice. Posebno su bili revoltirani jer, kažu, da se boje za svoje zdravlje zbog opasnog otpada koji se u ovoj tvrtki zbrinjava. Također, mještani kažu da se buka nije mjerila u vrijeme kada rade svi strojevi i ona je nepodnošljiva.

Iako, predstavnici Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju na brojna pitanja građana nisu znali odgovore pa se u raspravu uključio i Marijan Kovačić, suvlasnik i član nadzornog odbora poduzeća Univerzal.

Kovačić je danas više puta ponovio da inspekcije gotovo svakodnevno dolaze u Univerzal, prema zakonu se redovito mjeri buka i ostale emisije u okoliš te da smrad ne dolazi iz njegove tvrtke, niti ona u svom pogonu spaljuje smeće.

Komentari građana koji su se mogli čuti na to su "Kovačiću, vi branite svoj profit, a mi svoje zdravlje" i "Dat ću vam kamp prikolicu pa dođite mjesec dana živjeti na moje imanje koje je odmah do Univerzala".

- Univerzal ne zbrinjava nuklearni otpad, nego se opasni otpad odnosi na ostatke boje, uljne filtere, stare akumulatore i slično. Otpad koji se proizvodi u svakom kućanstvu. I ja bih da je postrojenje negdje drugdje, ali nije. Ne planiramo preseljenje postrojenja u Cehovskoj ulici u skorijoj budućnosti. Na ovaj način uskoro neće biti firmi koje nešto rade - zaključio je Kovačić.

Sudionici rasprave pak su mogli čuti i da za već postojeća postrojenja, poput Univerzala, nije potrebno raditi studiju utjecaja na okoliš.

- Mi smo za to da Ministarstvo zaštite okoliša ne izda okolišnu dozvolu Univerzalu sve dok se ne isprave stvari koje nisu dobre. U Hrvatskoj ne postoji zakon koji govori na kojoj udaljenosti od domova mora biti postrojenje za gospodarenje opasnim otpadom. Želimo da se donese zakon kojim se to regulira i da takvo postrojenje ne može biti 50-ak metara od naših kuća. Drugi problem je buka, o čemu smo i razgovarali s Univerzalom i do sad je već mogao biti postavljen bukobran. Smatram da opasnom otpadu nije mjesto u blizini naših stambenih objekata i naše djece. U Cehovskoj su već bila tri požara i to je sve padalo na naše kuće. Brinemo se i zašto ima toliko oboljelih. Svi imamo pravo na zdrav okoliš - kazala je Aurelija Šemiga, predsjednica udruge Eko Breza.

Javni uvid u u podatke okolišne dozvole moguć je do 22. rujna, u zgradi Varaždinske županije, u Varaždinu.

Komentari