počele pripreme za advent

FOTO: BAGERI KOD STAROG GRADA Malenica: "Radi se uz dozvolu konzervatora, mijenjamo koncept Adventa"

Objavljeno: 03.11.2018. 14:12

Zadnja izmjena: 03.11.2018. 17:08

Foto: Viktor Hranić

Građevinski strojevi od petka skidaju travu s dna jarka između varaždinskog dvorca i bedema, a u svrhu organizacije nekoliko velikih javnih događanja povodom ovogodišnjeg Adventa, poglavito postavljanja klizališta. S obzirom da se dio javnosti pita ne oštećuje li se na taj način kulturno dobro, odgovor smo odlučili potražiti kod zamjenice gradonačelnika Sandre Malenice.

Malenica nam je kazala kako se sve radi uz dozvolu konzervatora i nadzor arheologa, zbog čega radovi ni na koji način neće oštetiti zaštićeni lokalitet: „Razumijemo bojazan Varaždinaca i ovim putem želimo ih umiriti. Grad Varaždin neće raditi intervencije koje bi bile u sukobu sa strukom i zaštitom, ali će davati dodane vrijednosti postojećim lokalitetima“, poručuje dogradonačelnica.

Promjena koncepta

Kako nadalje pojašnjava, jedan od razloga ovom zahvatu jest činjenica kako je koncentracijom događanja na Kaupcinskom trgu ostatak grada ostajao pust, dok bi se novi koncept trebao Advent u Varaždinu, uz Ljeto u Varždinu i Špancirfest, trebao promaknuti u jedan od najvećih aduta u turističkoj ponudi grada Varaždina, ali i smanjiti troškove. Stoga na Starom gradu planiraju urediti i osvjetljenje.

„Za privremeno i pomično ravnanje terena dosada je bilo potrebno oko 60 tisuća kuna po događanju, dok će ovi radovi biti odrađeni unutar redovitog održavanja i ostati trajni. Razlika se neće ni primjetiti, a teren će biti poravnan i time pogodan za kvalitenije sadržaje“, zaključuje Malenica. Ovogodošnji Advent u Varaždinu protezat će se od Starog grada kroz Gajevu ulicu do druge strane Korza (strane FOI-a), a u planu je, koliko se zasada može doznati, nekoliko velikih javnih događanja koja će sva, kako nam je rekla Malenica – biti besplatna.

Komentari