Na koji način mladi danas mogu biti aktivni?

Objavljeno: 22.03.2011. 10:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Aktivizam mladih, tema 1. Regionalne konferencije u sklopu programa JAKO održana je 11. ožujka 2011. godine u Domu mladih u Koprivnici i okupila je predstavnike mladih iz 4 županije sjeverne Hrvatske.

Često u raznim lokalnim sredinama mladi i jesu najaktivnija skupina, međutim je li njihovo djelovanje vidljivo, praćeno i jednako vrednovano kao rad drugih društvenih skupina? Na koji način mladi danas mogu biti aktivni i koje im se mogućnosti nude? Postoji li dovoljno financijske potpore udrugama mladih i za mlade te projektima koji kao ciljanu skupinu imaju mlade, odnosno projektima koje mladi provode? Na ova, ali i brojna druga pitanja mladi su pokušali dati odgovor, ali i svoje viđenje trenutnih problema s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu.

U plenarnom dijelu konferencije koji je vodio Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske svoje iskustvo u radu s mladima podijelili su Hrvoje Kovač, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije i njegov kolega Hrvoje Ištvanović iz Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije. O mladima kao pokretačima građanskih inicijativa govorio je Igor Bajok iz udruge „Delta“, a institucionalni razvoj politika za mlade i prema mladima predstavili su Martina Štabi, načelnica Odjela za obitelj Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Mladen Antolić, Načelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Koprivničko-križevačke županije.

Mladi su nakon plenarnog izlaganja sudjelovali u radionicama koje su tematizirale „Aktivizam i volonterizam mladih“, „Savjeti mladih – suradnja mladih s vlastima“, „Osnivanje i djelovanje udruga mladih i za mlade“ te „Osnivanje i djelovanje klubova mladih i za mlade“. Regionalnom konferencijom „Aktivizam mladih“ obilježava se i Međunarodna godina mladih: Dijalog i međusobno razumijevanje, koja je započela na Međunarodni dan mladih 12. kolovoza 2010. godine i traje sve do 12. kolovoza 2011. godine.

Regionalnu konferenciju „Aktivizam mladih“ organizirale su udruge K.V.A.R.K. i ACT u sklopu Programa JAKO. Program JAKO dio je cjelovitog Programa regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva, koji provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. O Programu JAKO više saznajte na www.programjako.info.

Komentari